FORMULA 1 – Bottas a câștigat fără emoții cursa din Australia, iar Hamilton și Verstappen au completat podiumul

100

Sezonul 2019 al Formulei 1 a început duminică cu Marele Premiu al Australiei, care a oferit primele indicii reale cu privire la forma echipelor de top. Mercedes a demonstrat că rămâne echipa cu cel mai bun monopost, în timp ce Ferrari a dezamăgit atât prin diferența semnificativă comparativ cu echipa germană, cât și prin prisma faptului că a ratat podiumul în favoarea rivalilor de la Red Bull Racing, aflați la prima cursă cu motoare Honda.

Plecat de pe a doua poziție a grilei de start, Valtteri Bottas a avut un start excelent și a reușit să-l depășească pe Lewis Hamilton la intrarea în primul viraj, preluând astfel conducerea cursei.

În același timp, Sebastian Vettel și Max Verstappen și-au păstrat locurile 3 și 4 cucerite în calificări, în ciuda unei tentative de depășire din partea lui Charles Leclerc.

Bottas și-a luat în serios rolul de lider al cursei și și-a construit un avans confortabil de circa 4 secunde în fața lui Hamilton, diferențe asemănătoare fiind și între Hamilton, Vettel și Verstappen. În schimb, Leclerc a ieșit ușor în decor în turul 9 și a pierdut astfel circa 6 secunde, însă a rămas pe locul 5 în fața celor doi piloți Haas, Kevin Magnussen și Romain Grosjean, care au făcut rocada de poziții la start.

Piloții de top au optat pentru strategii diferite la boxe inclusiv în cadrul aceleași echipe, chiar dacă toți au înlocuit pneurile soft cu cele medium. Hamilton și Vettel au schimbat anvelopele în turul 15, în timp ce Bottas, Verstappen și Leclerc au mai rămas pe circuit circa 10 tururi.

Pozițiile din top 5 nu au suferit modificări, însă Bottas a profitat de o serie de timpi foarte buni înainte de oprire pentru a-și consolida avansul la peste 15 secunde în fața lui Hamilton.

În schimb, Verstappen a revenit pe circuit în imediata apropiere a lui Vettel, pe care a și reușit să-l depășească în turul 31 pentru a urca pe locul 3.

Ulterior, olandezul a concurat la numai o secundă și jumătate în urma britanicului, însă nu a reușit să inițieze un atac decisiv. Cu 10 tururi înainte de final, suspansul luptei pentru locul 2 părea încheiat după ce Verstappen a ieșit în decor și a pierdut astfel circa două secunde, însă pilotul Red Bull a fost capabil să revină în lupta pentru locul doi, fără însă să inițieze un atac decisiv.

De fapt, Verstappen a luptat de la distanță cu Bottas pentru stabilirea celui mai bun timp în urmă, iar pilotul Mercedes a avut în cele din urmă câștig de cauza pentru a obține punctul bonus suplimentar.

Bottas încheie astfel o cursă excelentă printr-o victorie cu un avans de peste 20 de secunde în fața lui Hamilton, care completează podiumul alături de Verstappen. Ferrari a fost nevoită să se mulțumească doar cu locurile 4 și 5, iar Vettel a avut emoții pe final după ce Leclerc s-a apropiat amenințător de coechipierul său. Cei doi au încheiat însă cursa la aproape un minut în spatele lui Bottas.

Haas și-a trecut în cont un loc șase prin Magnussen, în timp ce Renault a obținut locul 7 prin Nico Hulkenberg. Kimi Raikkonen a debutat cu un loc 8 pentru Alfa Romeo, însă finlandezul a făcut practic o cursă anonimă în fața lui Lance Stroll și Daniil Kvyat, care au completat top 10.

Daniel Ricciardo a debutat cu stângul în culorile echipei Renault în fața propriilor suporteri. La start, australianul a “mușcat” din iarba de pe marginea circuitului de pe linia de start-sosire și și-a pierdut aripa față, fiind nevoit să intre la boxe pentru a schimba partea frontală a monopostului. Ulterior, Ricciardo a abandonat în turul 31 din cauza unei defecțiuni la suspensii într-un moment în care concura pe locul 16.

La rândul său, plecat de pe locul 18, Carlos Sainz a abandonat în turul 12 în urma unor defecțiuni tehnice la motorul Renault al monopostului McLaren, într-un moment în care progresase până pe poziția a 13-a. Al treilea abandon al cursei a fost trecut în dreptul lui Grosjean, ca urmare a unei probleme la unul dintre pneuri.

automarket.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here