FONDURI PENTRU IGIENĂ – 11 școli din Maramureș primesc bani pentru grupuri sanitare

277

Vești bune pentru mai multe unități de învățământ din țară. Guvernul României s-a gândit că ar fi înțelept să își îndrepte atenția și către ele, cel mai probabil după publicarea raportului cu lista școlilor care au WC-ul în curte.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 363/2019 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației Naționale, pentru finanțarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat care a intrat în vigoare pe data de 7 iunie, mai multe școli din Maramureș au primit bani pentru investiții.

Este vorba despre amenajarea grupurilor sanitare, acolo unde acestea lipsesc sau sunt într-o stare avansată de degradare. Astfel, conform HG-ului menționat, pentru 858 unități de învățământ din România, s-a aprobat repartizarea sumei de 64.900 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației Naționale pe anul 2019, pentru finanțarea acestor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

# Lista școlilor norocoase
Printre cele 858 unități de învățământ din țară se află și 11 din Maramureș. Iată lista lor!
Școala Gimnazială Asuaju de Sus, comuna Asuaju de Sus – 121.000 lei
Școala Gimnazială Bicaz, comuna Bicaz – 89.000 lei
Școala Primară Hrihorețu de Jos, comuna Bistra – 70.000 lei
Școala Gimnazială Lunca la Tisa – Gradiniță, comuna Bocicoiu Mare – 53.000 lei
Școala Gimnazială “Petofi Șandor” – corp A, comuna Coltău – 135.000 lei
Școala Gimnazială, Sat Șugatag, comuna Ocna Șugatag – 121.000 lei
Școala Gimnazială nr. 3, comuna Poienile de sub Munte – 135.000 lei
Școala Gimnazială nr. 7, orașul Borșa – 171.000 lei
Liceul Borșa – ateliere, orașul Borșa – 106.000 lei
Școala Gimnazială “Kos Karoly” – Gradiniță + Internat, sat Arduzel, orașul Ulmeni – 74.000 lei
Liceul Tehnologic nr. 4, orașul Vișeu de Sus – 121.000 lei.

# Lista inițială
Raportul inițial, cel făcut public de Consiliul Județean, via ISJ Maramureș, în luna mai, arăta altă listă. Sunt niște diferențe. Figurau Centrul Școlar de Educație Incluzivă Târgu Lăpuș (cu toaletă lipită de exteriorul clădirii), Atelierele școlare ale liceului Borșa (toaleta este în curtea școlii), structura Școlii Bocicoiel a Școlii Gimnaziale Bogdan-Vodă, Școala gimnazială Ardusat, structura Grădinița cu program normal Corni și unitatea cu personalitate juridică Școala Gimnazială Bicaz, Școala gimnazială “Kos Karoly” Arduzel, Grădinița centru și Școala gimnazială Asuaju de Sus (toaletă comună), Școala Gimnazială “Vasile Lucaciu” Șișești, postul detașat Canton al Școlii Profesionale Vișeu de Sus, structurile școlii primare Valea Porcului și școala primară Danova ale școlii Gimnaziale Vișeu de Jos.

Lista conținea și Școala Gimnazială “Petofi Șandor” din Coltău, postul detașat Izvor al Școlii Gimnaziale Săcel, structura grădinița Sâlța și structura Grădinița Valea Spinului ale Liceului Tehnologic din Rozavlea, structura Grădinița Lunca la Tisa aparținând de Școala Gimnazială Crăciunești, structura Școlii Gimnaziale numărul 3 Răzoare aparținând Școlii gimnaziale “Nicolae Steinhardt” Rohia, Școala Gimnazială nr. 3 – structura Cvașnița a Liceului Tehnologic Poienile de sub Munte și Școala Gimnazială Oarța de Sus, cu mențiunea aici că toaleta este în curtea școlii, există apă curentă, iar Primăria Oarța de Jos a demarat un proiect care va include și construcția de toalete interioare. În ultimul caz, trebuie spus aici că nu doar toaleta în curtea școlii este unica problemă, ci și inexistența apei potabile în unele școli, aspect care poate fi remediat probabil după remedierea problemei toaletelor școlilor.

# Reacții inedite
Fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop, este cel care a început recensământul școlilor care au WC-ul în curte. Potrivit acestuia, în 2017, a identificat 2.400. Între timp, s-au făcut progrese, susține Pop. La nivel național, au rămas 868. Ultima alocare de fonduri prevede 11 unități din Maramureș. “Unele sunt în reabilitare prin PNDL, în principal, și prin AFIR. Ne-am decis ca, în următoarea perioadă, maximum doi ani, să nu mai avem școli cu toaleta în curte”, a declarat, pentru Glasul Maramureșului, Liviu Marian Pop. Întrebat ce se va întâmpla în școlile izolate, așa cum este cea din Poienile de sub Munte (cea mai mică din țară), Pop a dat un răspuns clar: “Vom vorbi cu primarul de acolo. Nu merită să se țină cursuri pentru 12 elevi, mai bine mergem cu microbuzul. Din câte știu, se va merge sau s-a mers cu asfalt până la școală și vor putea fi mutați elevii. Nu se justifică chiria acolo, dacă există alternative viabile”, a explicat Liviu Marian Pop.

Surpriza finanțării este școala din Sat Șugatag, unde avem primar liberal. “Ne bucurăm de absolut orice investiție. Orice investiție este binevenită, iar dacă primim fonduri guvernamentale pentru reabilitarea toaletei, este la fel de bine. Intenția noastră este de a avea condiții cât mai bune pentru elevii noștri”, a spus, pentru Glasul Maramureșului, Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Șugatag.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here