FONDURI INSUFICIENTE – Lucrările la DN18, finalizate abia anul viitor

532

Șoferii maramureșeni mai au de așteptat până anul viitor pentru ca să vadă finalizat Drumul Național 18, fie că vorbim de porțiunea cuprinsă între Baia Sprie și Sighetu Marmației, fie că vorbim de Borșa – Iacobeni (județul Suceava). Cel puțin asta reiese din raportul prezentat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România privitor la stadiul proiectelor aflate în execuție la finele lunii noiembrie.

Astfel, pentru contractul 6R11/03.08.2011 – Reabilitare DN18 Baia Mare – Sighetu Marmației, BEI – etapa VI, data începerii lucrărilor fiind 1 septembrie 2011, data estimată a finalizării lucrărilor este anul 2019. Stadiul fizic al lucrării este de 97%, iar cel financiar de 86,93%. Pe acest drum se poate circula fără probleme în momentul de față, anul viitor fiind doar pentru finisaje.

În ceea ce privește reabilitarea DN18 LOT 1 Moisei – Borșa, BEI – etapa VI, lucrările au început în 2015, dar CNAIR spune că vor fi finalizate abia anul viitor. Fizic drumul este gata în proporție de 85,2%, iar financiar 69,35%, potrivit raportului CNAIR. Însă lucrurile s-au complicat olecuță pe acest tronson din cauza faptului că firma care s-a ocupat de acest drum a intrat în procedură de insolvență. Primarul din Moisei, Toader Ștețcu, a precizat că deja firma și-a ridicat toate utilajele de pe drum, iar acum trebuie găsite soluții pentru finalizarea proiectului.

O situație mai bună avem pe proiectul de reabilitare a DN18 LOT 2 Borșa – Șesuri, unde lucrările au fost începute în august 2015. La finele lunii noiembrie, potrivit CNAIR, stadiul fizic al lucrărilor era de 94%, iar cel financiar de 42,75%. Observația făcută de către cei de la CNAIR în cazul acestor ultime două tronsoane de drum este aceea că bugetul comunicat pentru anul 2018 este insuficient pentru finalizare lucrărilor, fiind solicitată suplimentarea bugetului.

Alte două tronsoane care ne interesează sunt DN18 LOT 3 Șesuri – Cârlibaba, fizic lucrat drumul este în procent de 86%, iar financiar 68,21%. Observația CNAIR – buget insuficient efectuării plăților către Antreprenor. Ultimul tronson de drum național 18 care leagă Maramureșul de Suceava este Cârlibaba – Iacobeni. La finele lunii trecute drumul era finalizat în procent de 49%, plățile efectuate fiind de 24,30% din total.

Sunt și aici observații de la nivel central și anume că proiectul tehnic a fost avizat în cadrul CTE-CNADNR, urmând a se obține o Autorizație de Construire, respectiv buget insuficient efectuării plăților către antreprenor.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here