FLUCTUAȚII PERICULOASE – Vreme fierbinte, urmată de o răcorire bruscă, în Maramureș

985

Un front istoric de vreme fierbinte, venit din zona Saharei, va cuprinde marea majoritate a continentului european în zilele următoare. De cealaltă parte, în nord-estul extrem al Europei, va pătrunde un front de aer extrem de rece. Aceste două fenomene vor avea urmări și în România.

Cu alte cuvinte, vom avea parte la fluctuații termice deosebit de mari și chiar periculoase pentru organismul uman. Mai întâi, vom avea caniculă, cu maxime de până la 33-34 grade, după care, în weekend, vremea se va răcori brusc, astfel că maximele vor fi de până la 22-25 grade. Va intra, apoi, în regiunea noastră, o nouă fluctuație de aer cald, cu maxime de până la 29-33 grade, pentru ca, la mijlocul săptămânii viitoare, să avem parte de o nouă răcorire.

# Informare meteo de disconfort termic accentuat
Prima care va intra în zona noastră este masa de aer cald venită din zona Spaniei. Aceasta va înainta în Franța, Benelux, chiar Marea Britanie, Germania, până în Polonia și Slovacia. Maximele vor depăși 43 de grade, aducând un maxim istoric pentru aceste zone. Masa de aer fierbinte va influența și maximele din zona noastră. În Ungaria sunt așteptate maxime de până la 37 grade, iar în nord-vestul țării noastre, de până la 35 grade. În Maramureș, vom avea maxime de până la 33-34 grade. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de disconfort termic accentuat, până în 27 iunie, la ora 20.00. Vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic accentuat după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie și podiș indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Vremea va deveni caniculară miercuri (26 iunie) în Câmpia de Vest, iar joi (27 iunie) în zonele joase de relief. Sunt așteptate, joi după amiază, furtuni violente.

# Răcorire… neașteptată în weekend
Aceste furtuni vor disloca masa de aer fierbinte a cărei tentacule au ajuns până în zona țării noastre. Astfel, în weekend, maximele vor fi de 22-25 grade, local 27 grade. Vor scădea mult și minimele termice, de la 13-19 grade la 9-13 grade, ba chiar mai scăzute, în jurul a 7 grade, în zonele montane. Începutul săptămânii viitoare va veni cu o încălzire, astfel că maximele vor urca din nou până către 29-33 grade. Va urma, odată cu mijlocul săptămânii viitoare, o nouă răcorire, maximele scăzând, treptat, urmând să avem, maxime de până la 27 grade, iar apoi de 22-25 grade, conform modelelor meteo actuale. Medicii atrag atenția că astfel de fluctuații termice nu ne fac deloc bine și trebuie să le înfruntăm printr-un regim alimentar sănătos și cu o maximă adaptabilitate la schimbările termice în ceea ce privește vestimentația.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here