FLOAREA SOARELUI RIDICĂ ECONOMIA – Arinişul vrea dezvoltare

897

Comunele din Ţara Codrului şi de pe Culoarul Someşului nu pot ţine pasul cu Fărcaşa, dar nu înseamnă că nu îşi pot face propriul drum, către o economie locală sustenabilă.

E cazul Arinişului, care, spre deosebire de alţii, cel puţin încearcă!Aici există o firmă de cauciucuri care se extinde anul acesta, de la o hală la trei. Aparent, firma mamă din Germania are probleme, astfel încât managementul de aici a decis să preia toate comenzile aici, în România, în urma desfiinţării altor două locaţii din Europa de Est. La acest moment sunt aproximativ 100 de locuri de muncă acolo, dar apariţia a două noi hale ar putea dubla numărul de joburi, spune primarul Gheorghe Mureşan.

Tot aici mai există un câmp de panouri fotovoltaice, însă cu puţini angajaţi. Veşti bune nu vin însă de la proprietarii fostelor lacuri cu peşte, acum desecate şi date agriculturii. Anul trecut, aici s-a cultivat floarea soarelui. Proprietarul principal, binecunoscut politician şi om cu vechime în administraţia maramureşeană, Alexandru Cosma, are încă probleme atât cu un alt proprietar, cel cu 15 hectare, cât şi cu alţii cu suprafeţe mai mici, până în cinci hectare.

Apropo de floarea soarelui, localnicii agricultori s-au dezvoltat excelent anul trecut, pe fondul comenzilor ferme de preluare a întregii cantităţi de floarea soarelui venită de la o firmă maghiară ce a preluat FNC-ul de la Cehu Silvaniei.

O altă încercare de ridicare economică a autorităţii locale vine în ce priveşte târgul, cel mai mare din toată zona.

„Problema e că nu prea mai sunt animale. Porcii sunt opriţi de la comercializare, vaci şi viţei vin cel mult zece bucăţi la câte un târg. Am schimbat optica, am trecut la închirieri de spaţii pe termen lung. Ne ajută la buget, aveam o medie de încasări de 4-500 milioane lei vechi anual, iar acum avem deja peste 600 de milioane, ne aşteptăm să trecem peste un miliard”, spune primarul.

Ca investiţii şi infrastructură, comuna aşteaptă anul acesta bani guvernamentali pentru aducţiune de apă la Tămăşeşti, dar şi pentru staţie de tratare şi puţ de apă la Ariniş. În lucru este un proiect de canalizare, tot pentru fonduri guvernamentale, cu speranţa finanţării măcar parţiale, pe traseul viitorului Drum al Nordului.

Alexandru RUJA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here