FINALIZARE BARAJ RUNCU – Posibil sistem de irigaţii în Maramureş

1028

Maramureşul, chiar dacă nu este un judeţ al culturilor agricole mari, cum este Timiş-ul, de exemplu, are probleme serioase atunci când se confruntă cu secetă prelungită. A fost cazul inclusiv în această vară, iar legumicultorii, în special, trebuie să se descurce cum pot, ajutorul de la stat lipsind cu desăvârşire.

Totuşi, autorităţile din domeniul agriculturii vorbesc despre posibilitatea existenţei un sistem de irigaţii de tip gravitaţional după finalizarea Barajului Runcu. Un sistem care ar ajuta foarte mult agricultura din judeţ, iar producţiile obţinute la hectar ar cunoaşte o creştere.

“Noi nu avem în judeţ sisteme de irigaţii, dar irigarea ar merge oriunde. Numai că trebuie ca sursa de de apă să fie una bună. Din ce am înţeles, şi la nivel de judeţ se vorbeşte de crearea de sisteme de irigaţii de tip gravitaţional, adică de la munte la şes. Maramureşul este o zonă a culturii mari mai redusă faţă de alte judeţe. De asta nu am fost prinşi în sistemul naţional de irigaţii. Noi avem, în schimb, un sistem de desecare, sistem hidrotehnic de desecare şi combatere a umidităţii, dar irigaţii nu avem. Gravitaţional ar merge un astfel de sistem, de la Barajul Runcu, dacă s-ar termina, ar fi suficientă apă pentru irigare.

Şi pentru populaţie, dar şi pentru irigare. Ce se irigă la noi în momentul acesta se face, în special pe Valea Someşului, prin foraje. Fermierii au pompe, legumicultorii îşi fac irigaţiile pe banii lor. Statul ar putea să îi ajute, să subvenţioneze energia sau metrul cub de apă. Atât pot să vă spun că sistemul de irigat la noi în judeţ este inexistent. Cel care se face se face pe bani proprii, prin foraje”, a spus Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei pentru Agricultură Maramureş.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here