FILMUL CAPTURII – Cum au încercat olandezii de 29 şi 44 de ani să fenteze poliţiştii de frontieră din Sighet. Nu le-a ieşit, iar acum au ajuns în arest! (GALERIE FOTO)

903

Structurile de intervenţie au anunţat, în această dimineaţă, o captură impresionantă. Iniţial, a fost făcută de poliţiştii de frontieră de la Sighetu Marmaţiei, după care, pe fir, au intrat cei de la DIICOT. Doi cetăţeni olandezi au fost depistaţi, la controlul de intrare în ţară, cu o cantitate uriaşă de substanţe interzise. Vorbim, mai exact despre peste 84 de kilograme de heroină. Este cea mai mare captură de heroină făcută vreodată, la frontieră, în Maramureş! Iată cum s-a întâmplat totul!

În dimineaţa zilei de luni, 4 martie, la ora 09.33, doi olandezi – un bărbat în vârstă de 44 de ani, pe nume H.H. şi o femeie în vârstă de 29 de ani, K.E.N., au pătruns pe teritoriul României, dinspre Ucraina, într-un autoturism marca Renault Sport GT, înmatriculat în Germania. Aceştia nu au avut un comportament suspect, care să îi trădeze. Fiind cetăţeni europeni, controlul s-a făcut puţin mai diferit decât la cetăţenii din afara Uniunii Europene.

# Autoturism dubuit cu heroină
Totuşi, cu ocazia controlului efectuat s-a constatat că autoturismul este prevăzut cu un loc special amenajat format prin dublarea porţiunii de şasiu pe suprafaţa aferentă zonei locurilor din faţă ale autoturismului, compartiment realizat prin sudarea de foi de tablă, cu acces din interiorul autoturismului, pe sub scaunului pasagerului din dreapta faţă. Oamenii legii au avut imediat suspiciuni cu privire la substanța de culoare maronie-gălbuie găsită şi au anunţat DIICOT-ul, care a preluat frâiele anchetei. Imediat, la faţa locului a ajuns şi un translator.
“În compartimentul special amenajat au fost identificate 167 de pachete ce conțineau cantitatea de 84,3 kg heroină”, au explicat reprezentanţii DIICOT. Cei de la DIICOT au anunţat şi că acțiunea a fost instrumentată cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei.
“Întreaga cantitate de substanță, în greutate totală de 84,3 kg, a fost ridicată de către poliţiştii de frontieră şi trimisă spre analiză la laboratorul de specialitate, iar în urma expertizei s-a stabilit faptul că substanța este heroină”, a declarat şi Radu Lungu, purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei.

# DIICOT coordonează ancheta
În cauză, cercetările sunt continuate de către DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș și SCCO – Maramureș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul de droguri de mare risc, fără drept și cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, fapte prevăzute și pedepsite de art.3 alin 2 și art.4 alin.2 din Legea 143 / 2000, privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, raportat la art. 38 alin. 2 din Codul Penal.
“Ancheta va fi coordonată în continuare de către DIICOT, întrucât noi avem competenţe pe acest domeniu. Se fac cercetări pentru a se stabili toate circumstanţele în acest caz”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT, la nivel naţional.

# Arestaţi în Maramureş
De asemenea în urma probatoriului administrat de procurorul de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș, au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pe numele celor două persoane. Cum Centrul de Arest Maramureş este în reabilitare, olandezii şi-au petrecut orele de reţinere în Centrul de la Sălaj. Apoi, cei doi au fost prezentanţi instanţei după ora 14.00, iar soluţia a fost cea de arest preventiv.Oamenii legii au făcut şi precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Există şi o serie de suspiciuni, venite pe surse. Se vorbeşte că olandezii aflaţi în autoturismul înmatriculat în Germania ar fi ales intenţionat ruta prin Ucraina, întrucât au evitat, în acest fel, frontierele Spaţiului Schengen. Nu se cunoaşte, până în prezent, dacă acţionau singuri sau dacă sunt “pe o mână” cu alţi traficanţi sau consumatori din Maramureş şi judeţele învecinate. Cert este că ancheta se află numai la început!

Cătă ŢINEGHE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here