FILE DE ISTORIE – Care este însemnătatea zilei de 29 mai pentru Baia Mare

735

Municipiul Baia Mare are o istorie bogată, fiind atestat documentar în anul 1347, în data de 20 septembrie. Totuşi, există indicii temeinice care indică faptul că oraşul a apărut în istorie pentru prima dată în 1329, într-o zi de 29 mai. Totuşi, actul respectiv nu s-ar fi păstrat.

Baia Mare a apărut pe harta aşezărilor urbane ca urmare a activităţii de exploatare a minereurilor neferoase, primele informaţii certe cu privire la mineritul din zonă provenind din secolul al XIV-lea, chiar dacă începuturile medievale ale activităţilor de acest gen sunt mult mai timpurii, cel puţin din a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

Totuşi, conform unor izvoare istorice, cele mai vechi așezări în zonă datează din perioada paleoliticului superior. De regulă, plasarea istorică a orașului Baia Mare este accentuată ca aparținând Epocii Bronzului, dovezile fiind niște depozite de obiecte fabricate din aur și bronz, precum și referințe din literatura secundă a sfârșitului secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea, făcându-se trimiteri la minele romane din această zonă.

Se mai spune şi faptul că orașul Baia Mare este menționat pentru prima dată în 1142, perioada regelui Geza al II-lea, sub numele de Asszonypataka – Frauenbach.

# Un document care nu s-a păstrat
Extrem de important este anul 1329. Memoria comunitară consemnează ca primă carte de identitate a oraşului, documentul din 29 mai 1329 prin care regele Carol Robert (1301-1342) dăruia comitelui Corrardus, jude al oraşelor Baia Mare şi Baia Sprie, pădurea aflată între cele două aşezări pentru ca acest teritoriu să fie populat. Baia Mare apare aici sub denumirea civitas Rivuli Dominarum, judele Corrardus fiind același și pentru Mons Medius (Baia Sprie). Documentul din anul 1329 nu s-a păstrat, conţinutul său fiind rezumat într-un act din anul 1479, conform istoriei oficiale a municipiului Baia Mare.

Totuşi, prima diplomă privilegială a oraşului, care poate fi studiată şi astăzi, datează din 20 septembrie 1347 şi a fost acordată de regele Ludovic I (1342-1382), la cererea judelui Martin, a parohului Ioan, magistrului Petru şi notarului Ulrich, juraţi din Baia Mare şi Săsar (Rivulo Dominarum et Zazar Bánya), având în vedere faptul că privilegiul anterior al oraşului a ars într-un incendiu, mai precizează sursa citată.

Toate acestea denotă faptul că la mijlocul secolului al XIV-lea, Baia Mare era un oraș structurat și bine organizat, cu libertăți specifice unui oraș liber regal care beneficia de o autonomie ridicată în raport cu instituția comitatului de la Satu Mare, situația menținându-se pe parcursul secolelor, până în anul 1876, conform informaţiilor oficiale despre municipiul Baia Mare.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here