FIII SATULUI, FIII BISERICII – Monument în vârf de munte la Groșii Țibleșului, datorită unui preot

336

Groșii Țibleșului este locul de unde pleacă povestea celor 20 de preoți amintită de Protosinghelul Serafim Pașca în cartea sa “Fiii satului, fiii bisericii. Monografia comunei Groșii Țibleșului”.

Cartea a apărut din dragostea și prețuirea pentru locurile natale, amintind astfel de satul unde preotul revine mereu cu bucurie. Prin ea ne spune povestea celor 20 de preoți născuți în comuna Groșii Țibleșului și răspândiți apoi în întreaga lume.

Primarul comunei Groșii Țibleșului și oamenii locului sunt mândri de fiii satului născuți în inima ținutului lăpușan. Răspândiți în întreaga lume, ei promovează valorile creștine prin bună purtare și exemplu.

”Sunt mândru de toi cei 20 de fii ai bisericii care slujesc mănăstirile din întreaga lume întru credință și iubire’’, spune primarul comunei, Nicolaie Burzo.

Continuăm azi prezentarea preoților amintiți în carte.

#Protosinghel Gavril Ionel Ovidiu Horț

Părintele Gavril Horț este unul dintre cei 20 de fii ai bisericii, plecat din Groșii Țibleșului, în prezent slujind la Mănăstirea Piatra Fântânele din județul Bistrița-Năsăud. Preotul s-a născut pe data de 16 august 1971 în localitatea Groșii Țibleșului. Părinții săi, Ioana și Ileana Horț, l-au numit cu numele sfânt precum Ioan Botezătorul, al cărui exemplu doreau să îl urmeze.

A urmat școala în satul natal, continuând studiile cu Școala profesională de mecanizatori agricoli din Șomcuta Mare. S-a înscris apoi la cursurile liceale din Târgu Lăpuș. Ziua mergea la lucrul pentru care era calificat iar seara mergea la cursuri.

În 1993 părintele Gavril este așezat ca viețuitor la Mănăstirea Nicula.

Părintele Gavril este cel datorită căruia s-a ridicat “Monumentul cu Cruce” din vârful Muntelui Țibleș (1839 de metri). “Monumentul, înalt de cinci metri, cu formă de cruce, a fost realizat în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările”, a spus protosinghelul Gavril, duhovnicul Mănăstirii “Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, județul Bistrița.

Părintele Gavril și Maica Stareță Stavrofora Pamfila de la Mănăstirea Piatra Fântânele județul Bistrița (cea care a inițiat proiectul monumentului cu cruce) sunt cei care au contribuit de la început și până la final la construcția monumentului. Ca să ne dăm seama de complexitatea lucrărilor, trebuie amintit faptul că s-au efectuat 17 transporturi cu elicopterul pentru a duce materialele din sat pe munte.

Din anul 2014 și până în prezent protosinghelul Gavril organizează, anual, un pelerinaj la “Monumentul cu cruce”, de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. În jur de aproximativ 350 de pelerini urcă pe munte împreună cu acesta, Maica Stareță Stravofora Pamfila, dar și alți preoți care participă la eveniment.

Veronica BĂRBOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here