FETELE RELE DIN LUMEA BĂRBAŢILOR – Motociclismul feminin, tot mai prezent în Maramureş

2802

Fenomenul moto în Maramureş este destul de bine reprezentat, existând în cele două municipii cluburi moto. Marea majoritate a membrilor acestor cluburi moto sunt bărbaţi, însă sunt şi excepţii. Fenomenul moto la femei câştigă însă din ce în ce mai mult teren, inclusiv în Maramureş.

Motociclistele, inclusiv moroşencele noastre, au acum posibilitatea să facă parte dintr-o asociaţie numai a lor. Asociaţia Femeilor Motocicliste este divizia din România a Women International Motorcycle. WIMA la nivel mondial reuneşte peste 25 de ţări şi mai mult de 1500 de membre. “Accesul în WIMA nu este condiţionat decât de pasiunea pentru motociclism a femeilor, nu de naţionalitate, permis obţinut au ba, sau alte criterii. Asociaţia se adresează oricărei femei pasionate de motociclism şi motociclete, dar şi scutere, fie că e doar pasageră, cochetează cu ideea de a-şi lua permis, sau are de ani de zile şi are mii de kilometri petrecuţi în şa, etc. În România prezenţa feminină în moto e din ce în ce mai vizibilă şi mai puternică şi vrem să facem cunoscut acest lucru. De asemenea, ne dorim să încurajăm orice persoană de sex feminin care şi-ar dori să facă parte din fenomenul moto, dar îşi pune întrebări la care nu ştie unde să găsească răspunsurile”, spun reprezentanţii asociaţiei, pentru Axanews.ro.

Toate acestea fiindcă fetele au alt gen de probleme şi curiozităţi faţă de motocicliştii bărbaţi, de genul – “Am 1,50 m – ce motor să-mi iau?” sau “Cum plec singură la drum?”,  “Unde fac cursuri de perfecţionare/şcoala?”, respectiv “Cu echipamentul cum mă descurc?”.

“Ne dorim să creăm o comunitate frumoasă şi puternică, să împărtăşim experienţe şi cunoştinţe, să facilităm accesul la reţeaua internaţională fetelor care aleg să plece în călătorii în afara ţării. Ca evenimente viitoare propuse – ieşiri cu motocicletele în ţară, cursuri de prim ajutor, Garage Donation, participarea la SMAEB şi o paradă exclusiv feminină. Ca şi fun fact, avem trei maramureşence declarate din poll-ul lansat pe grup. Avem în plan să facem filiale zonale, nu chiar judeţene”, au mai arătat cei de la asociaţia mai sus amintită.

“Este o idee bună, dar în Baia Mare puţine fete sunt motocicliste. De ce un număr aşa de mic de motocicliste? Fiindcă multe dintre ele ori au o reţinere faţă de moto, ori nu au în sânge, de genul un hobby. Eu întodeauna am fost mai băieţoasă şi mi-a plăcut să fac ceva ca băieţii şi motociclismul mi s-a părut cel mai OK pentru mine. Să mă simt liberă, doar eu cu motorul meu, iar de la 14 ani au început să îmi placă motoarele. O bună vreme am fost doar pasageră. Plus că la mine era şi o boală de familie, începând de la străbunicul care a fost şi pilot până la tati, toţi au avut motor şi au motorit”, a declarat, pentru AxaNew.ro, Andreea Matyasovszki.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here