FESTIVAL – Filmul “Isle Of Dogs” a deschis ediţia 2018 a Berlinalei

338

Pelicula ”Isle of Dogs”, semnată de regizorul american Wes Anderson, o animaţie inedită despre un oraş din Japonia care îşi deportează câinii la groapa de gunoi de pe o insulă în timpul unei epidemii de gripă canină, a fost proiectată joi în deschidea Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, informează Reuters.

Animaţia spune povestea lui Atari, fiului de 12 ani al primarului oraşului, care pilotează un avion către insulă pentru a-l salva pe iubitul său câine Spots.

Pimarul insulei îl împiedică pe un om de ştiinţă să vindece animalele, iar unei eleve venite într-un program de schimb la o şcoală locală i se retrage viza când sugerează că edilul încearcă să întoarcă oamenii împotriva câinilor.

Anderson a spus că, într-o primă fază, ideea era să spună o poveste despre câini combinată cu vechea sa dragoste pentru Japonia. Abia ulterior a început să dezvolte politicile care se învârt în jurul oraşului SF Megasaki City.

”Am inventat politica acestui oraş imaginar din Japonia, dar apoi, pentru că munca la film a durat atât de mult, lumea a început să se schimbe… şi dintr-o dată a părut potrivit pentru momentul actual”, a spus Anderson la conferinţa de presă care a urmat proiecţiei filmului.

”Aşa că poate au fost câteva mici momente pe parcurs când ne-am inspirat din viaţa reală încercând să le introducem în film… este o poveste care credem că se poate întâmpla oriunde şi oricând”, a spus regizorul.

Bryan Cranston, care îşi împrumută vocea unuia dintre personajele canine, a spus că filmul se încadrează în preocupările actuale. ”Rezonează cu societatea din ziua de astăzi despre reforma imigraţiei, despre frică şi cei care răspândesc frica”, a spus actorul pentru Reuters.

Cu toate acestea, proiectul filmului a început cu mult timp înainte de controversele referitoare la imigraţie şi ziduri ridicate la frontiere, teme care domină în prezent media americană. ”Când am început, Donald Trump era cineva despre care credeam că doar va apărea foarte mult la televizor”, a spus Bill Murray, care se află de asemenea în distribuţia peliculei.

Întrebat cum a reuşit să reunească o distribuţie plină de nume mari – printre care vocile nominalizaţilor la Oscar Greta Gerwig, Jeff Goldblum şi Scarlett Johansson – Anderson a spus că a mai lucrat cu unii dintre ei aceştia şi că îi admiră de mult timp.

”Când vine vorba de un film de animaţie, nu poţi spune că nu eşti disponibil. Putem spune: ‘Bine, atunci, putem lucra oricând, acasă la tine, la orice oră şi chiar nu există scuză’, iar acest lucru ne-a ajutat”, a spus regizorul.

Anderson a deschis de asemenea Berlinala din 2014 cu pelicula ”Grand Budapest Hotel”, care ulterior a obţinut patru premii Oscar.

”Isle of Dogs” este unul dintre cele 19 filme care concurează pentru prestigioasele trofee Ursul de Aur şi Ursul de Argint şi care vor fi decernate pe 24 februarie.

Sursa – Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here