FĂRCAŞA – Cultivator de căpşuni pus pe muncă

925

La ieşirea din Fărcaşa spre Gârdani, un cultivator de căpşuni era în plină activitate, zilele trecute, deşi vremea e încă de iarnă şi se anunţă geruri. Dimpotrivă, dl. Valer ne explică logica acţiunilor sale. Cu un an-doi în urmă, la aceeaşi plantaţie vorbisem cu cei care au iniţiat-o: fiica sa şi ginerele, la acest moment ambii plecaţi la muncă, în Italia, în aceeaşi branşă. 

„E vorba de o plantaţie de căpşuni de 30 de ari, cu solarii, avem patru soiuri aduse din străinătate, ce se pretează terenului. Acum le acopăr, să aibă căldură să înceapă cât mai devreme anul acesta. De fapt, ca să fim sinceri, ăsta e scopul, să ieşi primul pe piaţă şi să dai cu bani frumoşi. Când ies toţi producătorii cu căpşuni, se egalizează preţul şi nu prea mai câştigi. Ca-n viaţă, dacă ai şansa să urci o treapă deasupra celorlalţi, o faci! Desfacere? Aici, la margine de drum. Am încercat şi pe la pieţe, când era coacerea la un vârf. Ce rămâne… ţuică! Serios, căpşunile au zahăr destul în ele, am făcut horincă din ele. Bine, am avut un bidon din acela, un cub, a fost cam de o căldare şi am scos 40 de litri de ţuică. O să fiţi surprins, nu e o aromă puternică, aşa ca la ţuica de piersici, să zicem, e o aromă finuţă. Nu sunt convins că s-ar putea trăi din cultura de căpşuni, fără să faci şi altceva. Vă fac un calcul simplu: lucrezi un an întreg, produci căpşuni doar două luni. Dacă împarţi la cele 12 luni, rămâi probabil cu 3000 lei/lună. Apoi punem situaţiile neprevăzute şi pagubele, cum a fost furtuna din toamnă care ne-a distrus solariile” spune gospodarul de 57 de ani, din Fărcaşa.

Fiica şi ginerele, care au înfiinţat cultura, s-au întors la muncă în Italia, el a rămas să ducă mai departe culturile. Are şi 90 de ari de cultură de căpşuni, în câmp, dar acolo sunt alte două specii şi culturile nu sunt chiar atât de reuşite, din cauza buruienilor. Chiar şi aşa, avem în faţă una din cele mai interesante iniţiative din zonă, care anulează regula şi legenda că în Maramureş nu se pot obţine căpşuni decât în judeţul vecin, la Halmeu.

Alexandru RUJA

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here