FĂRCAȘA – Comuna-oraş continuă să se dezvolte! (VIDEO)

655

Să trecem înrevistă:comuna Fărcaşa are cinci blocuri ANL, liceu, benzinărie, market,fabrică cu peste 2000 de locuri de muncă, reţele de apă şi canalizare aproape finalizate. De departe este una dintre cele mai dezvoltate comune din Maramureş,dar, după cum spune primarul Ioan Stegeran, nici vorbă să se închidă lista investiţiilor!

„Am încheiat anul acesta mai multe proiecte. Încep cu două drumuri comunale, DC 94 şi DC 92, înlungime de 18 kilometri. S-au finalizat, s-au recepţionat.Am finalizat alte trei proiecte cu Compania Naţională de Investiţii,căminele culturale din Tămaia,Sârbi şiBuzeşti.Pot găzdui acum orice fel de manifestare, încălzite prin pardoseală,săli,sonorizare performantă. Oricum noi lucram la ele, dar s-au dotat acum pentru cultură. Acum dorim ca Fărcaşa săscoată cât de mulţi artişti!Avem şi proiecte în derulare. Căminul cultural din Fărcaşa îl transformăm în casăde cultură.Extindem o creşă.Extindem dispensarul comunal, facem un centru medical performant, cu toate dotările.Dar nu ni se opresc aici investiţiile. Mai facem un bazin de înot semiolimpic, încăo sală de sport, mai avem proiecte de drumuri şi de străzide reabilitat. Eu spun că până în anul 2020 se va vedea diferenţa.Noi tot timpul avem în Fărcaşa 4-5 şantiere deschise şi oamenii văd lucrul acesta. Am mai finalizat anul acesta două capele. La intrare în comuna Fărcaşa,dacă aţi observat, am făcut o parcare, cu toaletă. Cum nu se găsesc nici pe drumurile naţionale. Dacă te uiţi in Europa, e un lucru normal. Să parcheze, să ia masa”, spune edilul comunei Fărcaşa.

# Statut de comună,condiţii de oraş

La acest moment, Fărcaşase dezvoltă cu o viteză incredibilă.Au ajuns la 60% străzi asfaltate şi nu pentru că nu puteau forţa.N-au vrut până n-au avut peste tot reţele de gaz, apă şi canalizare. Şi cetăţenii au vrut modernizarea. Au lăsat autorităţile să extindă strada din terenurile lor, ca să fie infrastructură.Acum se fac legături întresate, cu piste de biciclete şi trotuare.Evident, mai au planuri măreţe.Nu au renunţat la propriul pod peste Someş. Mai sunt proiecte, inclusiv încă trei drumuri comunale de asfaltat. „Va fi un pod peste Someş, avem proiectul, aşa cu modestia noastră îl vom finaliza. E necesar. Proiectul e la Ministerul Dezvoltării. Uite, se opreşte podul de laArdusat pentru reparaţii… ce facem? Nu e nici o rezervă. Scopul administraţiei locale la noi este ca tinerii să găsească identitate şi loc de muncă aici. Să rămână, să nu plece nici măcar la şcoală. Anul viitor vom avea prima pensiune. Avem 2400 de locuri de  muncă.E un impuls pentru dezvoltare. La şcoala noastră vin copii din Ulmeni, din Sălsig, din Bărsău- judeţul Satu Mare! Părinţii fac eforturi să-i aducă.Şcoala noastră a devenit atractivă!”, spune Ioan Stegeran.

Primaru lnu vrea să schimbe statutul de comună cu cel de oraş.Nu vrea statutul dar vrea condiţiile. Cu reabilitarea DJ108A, celebrul Drum al Nordului ce trebuia să fie naţional,dezvoltarea s-ar putea accelera. Sigur, el nu va mai ocoli satele, ca în varianta iniţială,ci se va moderniza firul existent de drum. Bine şi aşa!Numai să se facă…„Mai facem un bloc ANL la Tămaia, mai modern. Mai avem proiecte în strategia dedezvoltare. Facem şi cadastrarea, un lucru pe care îl doresc mult. Din 2009 mă lupt. S-a făcut survolul cu dronele deja. Aşa aflăm şi procentul real de colectare a impozitelor”, spune, la final, primarul comunei Fărcaşa.

AlexandruRUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here