FĂRĂ „ZIDURI” LA CASA DE PENSII –  Pensionarii nu mai trebuie umiliți la ghișee

320

Actualul ministru al Muncii, Violeta Alexandru dorește să schimbe felul în care sunt întâmpinați pesnioarii care trec pragul Caselor de Pensii din țară. Astfel, ghișeele în care vârstnicii trebuie să stea aplecați urmează să fie desfințate, într-o primă fază în București, iar apoi vor urma și Casele Județende de Pensii din țară.

“A venit momentul să spargem zidurile inutile care despart cetățenii de serviciile de calitate pe care le merită. Încep cu o Casă de Pensii din București. Extindem în țară. La Casele de Pensii la care am mers, din nou, astăzi mă revoltă să văd pensionarii stând cu spatele aplecat cerând informații printr-o ușiță sau fereastră dincolo de care angajatul Statului stă comod pe scaun. De ce să nu stea și angajatul și pensionarul pe câte un scaun? Aici vin oameni în vârstă, mulți în baston, oameni care așteaptă în picioare să le vină rândul.

Faptul că există un zid cu o fereastră care se deschide când consideră reprezentantul instituției denotă că între Stat și cei pe care îi deservește există un obstacol. Pe care îl vom înlătura ca cele două părți să fie egale iar comunicarea și parcurgerea actelor dintr-un dosar să se facă în cele mai transparente și umane condiții. Nu vreau nimic ieșit din comun, vreau normalitate.

Vor lua loc la o masă simplă, cu toate hârtiile la vedere, cu pensionarul așezat comod pentru a pune toate întrebările pe care le are. Obișnuite sau mai puțin obisnuite, inițiativele mele au legătură cu faptul că îmi pasă de oameni. În curând desființăm zidurile. Pensionarii și angajații Statului se respectă între ei”, a declarat Violeta Alexandru, ministrul Muncii, pe pagina sa de Facebook.

Ghișee fără paravan, în Maramureș

În Maramureș, lucrurile stau mult mai bine față de alte cazuri din țară. Persoanele care trec pragul Casei Județene de Pensii Maramureș pot să stea jos până le vine rândul la ghișeu, au loc unde să-și completeze formularele și gardianul de la intrare îi ajută cu numerele de ordine sau ghișeele la care trebuie să se adreseze, în funcție de ce probleme doresc să-și rezolve. Ghișeele, la rândul lor, nu sunt închise.

“La noi în Maramureș nu mai există paravan între pensionar și funcționar public. Lumea are unde să completeze cereri, unde să se așeze. Am creat condițiile acestea. Însă trebuie să ne permită și spațiul alte modificări. Acum vor urma discuții și vom analiza, în măsura în care se pot lua măsuri. Deocamdată am citit și noi în presă despre așa ceva și este prematur să ne pronunțăm”, a declarat Lucica Pop, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș.

Trebuie să existe o despărțire între pensionar și funcționar

Reprezentanții pensionarilor sunt de părere că instituția oferă condiții destul de bune celor care-i trec pragul, dar marea problemă rămâne în continuare aglomerația. “Vizavi de ceea ce se întâmplă în alte părți, cu unghișeu cu o gaură doar, la noi la Casa de Pensii s-a rezolvat într-un fel oarecum, cu acel parapet. Nu este normal ca orice persoană care vine să poată intra între actele funcționarului. Trebuie să existe totuși o despărțire. Din punctul meu de vedere este bine cum este acum în Maramureș. Nu este acel grilaj, să stai în fața unui salariat fără să-i vezi figura sau să vezi ce face acolo. Este spațiu de așteptare, dar holul este plin, este aglomerație mare. Dar așa sunt pensionarii, când se distribuie bielete sunt primii. Ar fi necesară un pic de ordine, de organizare ca să stea jos până le vine rândul”, a declarat {tefan Lupșa, președintele Asociației Caspev Baia Mare.

Cristina LUP

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here