FĂRĂ TRADUCERE – Controale în magazinele de cosmetice din Maramureș

115

Recent, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș a desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice, inclusiv la comerțul online.

La nivel național au fost verificați 917 operatori economici, din care 904 la vânzarea directă și 13 la vânzarea online. La 528 din cei 917 agenți economici controlați s-au depistat abateri de la prevederile legale, pentru abaterile constatate operatorilor economici fiindu-le aplicate 645 de sancțiuni, din care 328 de avertismente și 317 amenzi contravenționale, în valoare de 1.612.400 lei.

În Maramureș au fost depistate probleme, mai ales legate de cerințele lingvistice de informare a consumatorilor (conform legii, informațiile de pe etichete trebuie traduse și redactate în limba română).

Alte abateri depistate inclusiv în Maramureș au fost cele legate de legalitatea funcționării, afișarea în mod vizibil a denumirii unității, a codului unic de înregistrare la registrul comerțului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societății pentru care este autorizată să funcționeze, precum și afișarea și respectarea orarului de funcționare, afișarea prețurilor și tarifelor, în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit, conform OG 21/1992.

Sfaturi pentru sănătate

OPC Maramureș vine cu o serie de sfaturi pentru consumatorii care achiziționează produse cosmetice direct din magazine. Maramureșenilor li se recomandă să achiziționeze cosmetice numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal sau chitanța fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație, în plus, produsele originale nu se vând în afara lanțurilor de distribuție cum ar fi tarabele sau persoane fizice “cu sacoșa”. Maramureșenii trebuie să fie atenți la prețuri, deoarece prețurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranță din filiere paralele, să verifice dacă ambalajul are calitatea corespunzătoare valorii produsului.

“Există posibilități frecvente ca un produs zis “de lux”, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere. Le mai recomandăm să examineze cu atenție eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere, să știe că unii producători și importatori “de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor și pentru protejarea mărcii”, precizează OPC Maramureș.

Pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripționat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piață, ori al importatorului de produse din afara Uniunii Europene. De asemenea,  majoritatea produselor trebuie să aibă inscripționată data de minimă durabilitate precedată de expresia ”A se folosi preferabil înainte de”, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripționată această dată, exprimată fie prin lună și an, fie prin zi, lună și an, și cu cifre arabe.

Autoritățile județene mai arată că anumite produse precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripționat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menționată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranță, în luni de zile .

FOTO anpc.gov.ro

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here