FĂRĂ PERMIS PENTRU 90 DE ZILE – Şoferii care filmează în timp ce conduc riscă să îşi piardă permisul auto

1897

Folosirea telefoanelor mobile în timp ce ne aflăm la volan este o practică din ce în ce mai des întâlnită, iar din această cauză pe şoselele din România încep să fie înregistrate accidente din ce în ce mai grave. Tocmai de aceea, parlamentarii s-au gândit să schimbe legea, astfel de obiceiuri urmând a fi aspru sancţionate.

Şoferii care folosesc telefonul mobil pentru a posta pe reţelele de socializare diferite filmări sau fotografii riscă să fie amendaţi, potrivit unei propuneri legislative pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Propunerea a fost înregistrată la Senat zilele trecute, iar pentru a putea fi pusă în aplicare trebuie să treacă de Parlament, iar de aici mai departe către promulgare la Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial.

Mai mult, conform aceleiaşi propuneri legislative, dacă din cauza acelei filmări ceilalţi conducători auto sunt puşi în pericol, şoferii pot rămâne fără permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

“Din moment ce în forma actuală a legii este sancţionat conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip “hands-free”, aceeaşi sancţiune contravenţională trebuie să o suporte conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, care foloseşte mijloace tehnice de înregistrare în timpul conducerii, cu excepţia acelor dispozitive de tip “mâini libere”. De asemenea, se impune sancţionarea cu suspendarea dreptului de a conduce pe 90 de zile, dacă o astfel de faptă are consecinţe deosebit de grave soldate cu accidente rutiere cu victime”, se arată în Expunerea de motive la acest proiect legislativ.

Ce spun şoferii

“Din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple. Sunt complet de acord  cu această propunere de schimbare a legii. Toţi au în gând acelaşi lucru atunci când folosesc telefonul mobil, mie nu mi se poate întâmpla, sunt atent şi la drum, nerealizând însă că o fracţiune de secundă poate avea urmări neplăcute”, a declarat Adrian, un şofer din Vişeu de Sus.

“Sunt complet de acord. E deja prea mult, toată lumea stă pe telefoane la volan. Din 10 maşini, dacă te uiţi, ca pieton, în şapte vedem că se vorbeşte la telefon. E normal să se ia măsuri, pentru că deja aţi văzut că au apărut accidentele mortale live. E păcat, pentru că mor oameni nevinovaţi. Şi pentru ce? Că unul are chef să îşi facă un selfie la volan, ca să vadă lumea cât e el de grozav. Eu zic că e foarte bine că se schimbă legea”, a adăugat Rareş P.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here