AU NEVOIE DE AJUTOR – Tatăl epileptic, șase copii din care unul cu sindrom Down și… datorii mari

520

O familie cu șase copii are nevoie de ajutorul nostru. Unul dintre cei mici este diagnosticat cu sindrom Down, astfel că el are nevoie de foarte multă atenție. Tatăl are mai multe afecțiuni care îl fac incapabil să muncească, în ciuda dorinței lui de a-și întreține familia. Veniturile familiei sunt mici, iar după achitarea chiriei și a facturilor rămâne foarte puțin.

Cel mai mare dintre copii a terminat școala și, deși a învățat bine și și-ar fi dorit să meargă la facultate, să devină inginer, el s-a angajat la o vulcanizare, pentru ca măcar el să nu mai aibă nevoie de ajutorul părinților. „El mă întreabă mereu dacă am nevoie să cumpere în casă ceva, dar pentru mine e deja un ajutor că lui nu mai trebuie să-i cumpăr îmbrăcăminte și încălțăminte”, spune Mihaela Mihalca, de 42 de ani. „Are 18 ani, e mare acum. Ar vrea să ma iasă și el undeva, să se îmbrace frumos, să aibă  încălțăminte bună, mi-e pur și simplu jenă să-i iau banii copilului, dar, oricum, cumpără în casă când nu mai avem de unde”, mai spune mama lui.

Ceilalți cinci copii au nevoie permanentă de atenția mamei lor. Cei mai mici sunt doi băieți gemeni, de cinci ani. Fetița de 14 ani a avut probleme cu coloana vertebrală și a purtat câțiva ani un dispozitiv care să-i țină coloana dreaptă. Dispozitivul a rămas mic, iar ea nu mai poate să-l poarte, de aproximativ doi ani. „Ar mai avea nevoie, dar acum nu ne-am mai permis să mergem la control și să-i facem altul. Să sperăm că nu vor fi probleme majore”, spune femeia. În plus, băiatul de 12 ani a avut probleme cu vederea, așa că atenția și puținii bani s-au concentrat acolo. „Băiețelul de 12 ani a fost diagnosticat cu miopie. Am fost cu el la medic și a trebuit să-i facem ochelari. Nu vedea cu ochiul drept. Am dat și pe ochelarii ăia destul de mult, pentru că sunt destul de scumpi pentru copii, că-s făcuți cumva să nu se rupă” mai explică ea.

#Diagnostic grav pentru tatăl copiilor

Ca și cum toate astea nu ar fi de ajuns, soțul femeii nu mai poate munci, după ce au început să i se pună mai multe diagnostice, care de care mai grave. „A fost diagnosticat cu epilepsie, după un accident la pădure. Apoi, după tratamentul pentru epilepsie a avut probleme cu colecistul, așa că i-a fos scos. Apoi s-a pricopsit cu o pancreatită, apoi ficatul mărit, iar de curând am aflat că are un început de ciroză, de la tratamente. Are 38 de ani.  El, și dacă merge să lucreze undeva, când aud că are epilepsie, nici la negru nu vor să-l ia. Nimeni nu riscă, pentru că dacă face acolo o criză se poate întâmpla orice și nimeni nu vrea să intre în belea. A încercat și la negru, dar…”, spune femeia.

#Datorii la întreținere

Apartamentul în care stau cu chirie cele opt suflete are două camere, pentru care plătesc 550 de lei. Suma nu e mare, însă pe lângă asta, mai sunt taxele, iar totul se ridică undeva la 1.200  – 1.300 de lei. Oamenii spun că au avut locuință socială, dar pentru că au adunat datorii, au fost evacuați de acolo. „Am avut locuință socială, dar, din păcate, am acumulat niște restanțe, pe care nu le-am mai putut plăti. Apoi s-au acumulat penalitățile și de la 4.000 de lei, cât au fost restanțele noastre, am ajuns la peste 15.000 de lei”, mai spune Mihaela. Așa că sumele restante au început să fie reținute din salariul pe care îl ia ca asistentă pentru copilul cel mic. „Au zis că mai am cam 11 luni de plată”, mai spune Mihalea.

#Copii talentați, buni la învățătură

Copiii învață foarte bine și merg la școală. Petronela are14 ani și este foarte talentată la desen. Nu știe încă precis ce ar vrea să se facă. Gemenii merg la grădiniță, iar unul dintre ei este cel mai neastâmpărat. Mama trebuie să fie mereu cu ochii pe el, pentru că, lăsat nesupravegheat, cu siguranță face ceva. „Este pasionat de tot ce înseamnă tehnlogie”, spune Mihaela despre cel mai mic, afectat de sindrom Down. De altfel, singurul moment când stă liniștit este atunci când primește un telefon mobil în mână, să poată să asculte muzică.

Familia are nevoie de orice poate fi de ajutor, îmbrăcăminte, alimente sau bani. Cei care pot ajuta pot contacta redacția (glasulmaramuresului@yahoo.com) pentru a primi datele de contact al familiei.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here