„FAMILIA REGALĂ PE FRONTUL MARELUI RĂZBOI” – Expoziţie de fotografie-document, la Muzeul de Etnografie

505

Expoziţia fotografică „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război” a fost vernisată joi, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare. Expoziţia-document este itinerantă şi aparţine Muzeului Naţional Cotroceni.

Expoziţia este Dedicată Centenarului Unirii, cu toate că a fost gândită anul trecut, în 2017, la 100 de ani de la evenimentele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. „Este un eveniment important pentru urbea noastră, evenimentul se desfăşoară în acest an important pentru ţara noastră, când aniversăm Centenarul Unirii. În acest scop, pentru că nu toată lumea ajunge la Bucureşti, în marele muzeu naţional, să vadă aceste expoziţii frumoase, şi pentru că urmează şi „Şcoala altfel”, ne-am gândit să aducem noi expoziţia aici, pentru ca, în special elevii să poată să aibă acces la aceste documente”, a arătat Monica Mare, director al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni, Ştefania Dinu, a precizat că proiectul a fost iniţiat anul trecut, pentru a marca 100 de ani de la evenimentele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. „Este un proiect pe care l-am gândit anul trecut, fiind 100 de ani de la marile victorii ale armatei române pe frontul de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz şi ne-am gândit că e binevenită o astfel de expoziţie care să aducă în prim plan rolul familiei regale pe frontul Marelui Război”, a spus ea.

De asemenea, ea a mai arătat că fotografiile vorbesc despre rolul important al familiei regale în timpul războiului, dar şi la realizarea visului privind unirea al românilor. „Ei, de fapt, s-au identificat cu idealul acesta, al unităţii naţionale, şi în acest fel au făcut tot ce le-a stat în putere de a face această încercare prin care au trecut românii – şi nu numai românii, ci întreaga Europă – cât mai uşoară, dacă putem să spunem aşa. Dar a fost un război care, pentru România, în cele din urmă s-a terminat aşa cum românii şi-au dorit, adică realizarea visului numit România Mare”, a mai spus ea.

Regina Maria a pus pe picioare sistemul de Cruce Roşie

Rolul familiei regale, a continuat directorul adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni, a fost unul bine definit, iar acest lucru este vizibil din această expoziţie foto documentară, în care sunt prezentate fotografii inedite din implicarea acesteia pe front. Sunt 77 de panouri cu fotografii ce îl au în prim plan pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, pe front, sunt expuse momente ale Crucii Roşii, ambulanţelor sau ale spitalelor de front.

„Regina Maria a fost cea care a pus pe picioare sistemul de Cruce Roşie, a pus bazele acestui sistem de ambulanţe numit „Regina Maria”, a reorganizat spitalele. O vedem pe front, îmbrăcată în costumul de infirmieră, o vedem alături de doamnele sale de onoare care s-au implicat şi au ajutat-o în tot acest efort de reoganizare a spitalelor, de reorganizare a cantinelor, a transporturilor de alimente şi medicamente, de sprijinire a soldaţilor răniţi, a prizonierilor de război. De asemenea sunt imagini impresionante cu spitalele de pe linia frontului, din spatele frontului, cu infirmierele care îngrijesc răniţii, cu viaţa de front a soldatului român, soldatul pe front, în traşee, pregătindu-se de atac sau odihnindu-se, sau citind presa”, a mai arătat Ştefania Dinu. O fotografie inedită şi impresionantă este cea în care cântă la un pian, găsit într-o casă care a fost bombardată. Vernisajul a fost urmat de un recital vocal-instrumental susţinut de elevi ai Colegiului de Arte din Baia Mare, prieteni ai muzeului maramureşean.

Fotografiile din expoziţie provin de la Muzeul Naţional Cotroceni şi din colecţiile partenerilor precum Biblioteca Academiei Române, Arhivele Naţionale ale României, Arhivele Naţioanale Militare, Muzeul Naţional Militar Regele Ferdinand I, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Arhiva Diplomatică a Ministrului Afacerilor Externe.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here