FACTURI MAI MICI – Raportarea prețurilor la euro în cazul serviciilor și utilităților ar putea fi interzisă

386

Maramureșenii ar putea plăti facturi mai mici la gaz, curent, apă, internet sau TV ca urmare a unei inițiative legislative privind consolidarea monedei naționale ca monedă unică de plată pe teritoriul României. În expunerea de motive la acest proiect de lege se arată că deși, conform Constituției Romaniei, moneda națională a Romaniei este leul, “prin contracte pre-formulate, facturi sau alte operațiuni juridice și practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform căreia plățile în lei sunt consolidate în euro, la un curs care depășește de regulă cursul oficial de schimb valutar afișat de BNR”.

“Practic, euro este transformat, contrar Constituției, în moneda de facto a Romaniei, cu consecința pierderii în proporții inseminate a încrederii în moneda națională și a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumpărare. În ultimii 10 ani, conform datelor oficiale, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 50%, fără ca veniturile medii ale populației să crească în același ritm. Consolidarea facturilor în euro asigură furnizorii contra riscului devalorizării leului față de euro, pe seama consumatorilor, ale căror venituri au rămas constant sau au crescut nesemnificativ”, se arată în expunerea de motive la acest proiect de lege.

Conform acestei inițiative, contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilități vor fi exprimate numai în lei. Prin utilități se înțelege alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților, iluminatul public, alimentarea cu gaze, telefonia fixă sau mobilă, internetul sau televiziunea prin cablu sau digitală.

“De mult euro a fost un etalon. Cum materializarea trecerii României la euro se apropie (teoretic 1 ian 2024), nu mi se pare foarte ok ca raportarea prețurilor la euro în contractele de servicii și utilități ori în comerțul cu bunuri să fie interzisă. Cea mai bună variantă ar fi menționarea ambelor valori. Poate că am avea facturi mai mici la gaz, current sau apă, dar diferența nu cred că ar fi semnificativă. In plus, cu siguranță companiile vor reuși să se protejeze, informând clienții existenți despre posibilitatea modificării tarifelor odată cu fluctuația cursului euro. Pe modelul băncilor, cu variația ratei “fixe”, variabila totuși în funcție de robor/euribor”, spune Răzvan.

“Nu mi se pare normal ca totul să se raporteze la euro cand salariile noastre sunt în lei. Cand o să trecem la euro vom vedea atunci. Dar cred că se face orice numai ca omul de rand să nu aibă facturi mai mici, să trăiască ceva mai bine. Sunt afaceri de milioane de euro la mijloc. Nu cred că se va întampla prea curand acest lucru. Poate că trebuiau făcute de mult timp  aceste schimbări”, adaugă Melinda.

“Pe de o parte mi s-ar părea un lucru bun, pentru că salariile nu sunt în euro și nu e normal să ne raportăm la el. Așa am putea și noi să ne calculăm mai bine consumul în casă, de exemplu și să știm la ce ne așteptăm. Cand depindem de euro ne trezim că plătim mai mult, chiar dacă consumăm la fel, și nu au ce să faci. Nu mi se pare normal. În plus, instabilitatea politică clar afectează mondeda națională în raport cu euro și tot greul pică pe populație. Oricine ar dori să plătească mai puțin, dar așa e și corect, să plătești cat consumi la utilități de exemplu. Același lucru e și în cazul comerțului. Diferența de preț este mică, aparent, dar cand stai și aduni pe un termen mai îndelungat, diferențele nu sunt neapărat de neglijat. Pe de altă parte, se dorește raportarea la euro în ideea că și Romania va adera la zona euro. Din păcate însă, aici am rămas codași, suntem în urmă rău și nu cred că în viitorul apropiat vom adera la euro. Nu știu dacă vom scăpa de această raportare la euro, pentru că acesta este un obiectiv pe termen lung al țării noastre și o dată ce te-ai apucat de drumul acesta, nu-i ok să dai înapoi. dar ar trebui să facem pași mai concreți înainte, să oferi privatului șansa să dea salarii mai mari angajaților, spre exemplu”, concluzionează Anamaria.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here