EXPERIMENT AxaNews.ro – Cum se topesc băimărenii în apartamente. Bonus – explicația! (FOTO)

  523

  Mai demult, maramureșenii priveau, răsuflau ușurați, către sudul țării, atunci când, în Bărăgan, se înregistrat temperaturi de 37-39 grade săptămâni la rând. Însă, lumea s-a schimbat, între timp, iar schimbările climatice au dat peste cap planurile noastre.

  Așa se face că sunt perioade estivale când în arealul Maramureș – Satu Mare – Bihor e mai cald cu câteva grade bune față de grânarul țării. Mai grav este atunci când intră în joc umezeala.

  # Recordul în Baia Mare – 40 grade
  Până de curând, adică acum câțiva ani de zile, recordul de temperatură în Maramureș era de 39 grade. Erau, la bătaie, pentru acest nedorit record, Baia Mare, cu arealul Seini – Ulmeni, unde temperaturile sunt, adeseori, mai ridicate cu 1-2 grade. Însă, până atunci se știa de un 39,4 grade în zona Baia Mare, aglomerare urbană care atrage după sine și condiții de favorizare a căldurii, datorită sau din cauza junglei de beton. A venit un 25 august 2012, când mercurul a urcat în termometre, în Baia Mare, până la 40,1 grade, devenind, astfel, recordul absolut al regiunii Maramureș.

  # Temperatura resimțită și celebrul ITU
  Este cunoscut faptul că, mereu, la nivelul betonului, căldura este mai mare decât în zonele verzi. Astfel, a apărut conceptul de temperatură resimțită. Formula matematică depinde de mai mulți parametri – temperatura aerului la 2 metri, gradul de acoperire cu nori a cerului, fenomenele meteorologice adiacente, umezeala relativă a aerului la 2 metri, viteza vântului și radiația ultravioletă efectivă. Conform medicilor, s-a constatat că, spre exemplu, la 40-50 de grade Celsius, în deşert, oamenii se simt relativ bine, însă la 20-25 de grade într-o zonă umedă, se simt foarte rău.

  Apare, însă, în scenă încă un element semnificativ. Se numește indicele de temperatură-umezeală (ITU). Acestea este, de fapt, un raport între valoarea temperaturii aerului respirat şi umiditatea din acesta. Atunci când cele două valori sunt foarte ridicate, corpul uman resimte un disconfort. Așa se face că, atunci când umezeală este deosebit de ridicată, atât disconfortul termic, cât și acest ITU, simțit stări de irascibilitate excesivă, lipsa apetenței sau chiar stări de leșin. În cazul temperaturei resimțite, este evident că, odată ce trece peste 30 de grade (ce să mai vorbim despre 37-39), simțit un disconfort. În cazul ITU, odată cu apropierea de pragul de 80 de unități, disconfortul este în creștere. Atunci când atinge și depășește pragul considerat critic, disconfortul este major.

  # Evaporarea apei ne-a topit în iunie
  În Baia Mare (adeseori și în Sighetu Marmației, iar mai rar în Târgu Lăpuș), ITU depășește 80 de unități în mod frecvent în zilele caniculare, iar asta fiindcă vorbim despre aglomerări urbane și, mai rar, despre zone verzi în exces. Însă, ce ne facem atunci când umezeala este la ordinea zilei? Luna mai a fost ceva mai deosebită în acest an. A adus ploi însemnate cantitativ. Acestea nu numai că au asigurat necesarul pentru sol, dar aportul de apă a devenit deja excedentar.

  Excedentul rezultat, coroborat cu încălzirea bruscă și radiația solară, respectiv ziua mai lungă în luna iunie, s-a evaporat și a condus la un disconfort termic la care nu ne-am așteptat. Așa se face că, la valori termice maxime de 31-32, local 33-34 grade (în extremitatea județului, chiar și de 35 de grade), temperatura resimțită a fost mai ridicată decât în alți ani în luna lui Cuptor (Iulie) sau Gustar (August), adică de 37-39 grade. Până la momentul redactării acestui material, la doi metri de sol nu am avut valori resimțite de 40 de grade. Însă, cu siguranță, la nivelul solului, pragul a fost depășit.

  # 39 grade ziua și 29 grade noaptea, în apartamente
  În acest sens, AxaNews.ro a făcut un experiment, ajutat de numai două elemente. Unul, la îndemâna tuturor, un termometru montat pe un balcon închis, la umbră. Al doilea, mai puțin întâlnit, o ministație meteo cu doi senzori, așezată la umbră, într-o cameră de apartament. Unul dintre senzori se află în cutia ministației, într-un mediu similar unui spațiu semiînchis, iar al doilea în cameră, aproape de fereastră, totuși ferit de razele soarelui.

  În ziua respectivă, 13 iunie, Agenția Națională de Meteorologie a anunțat, maxime de până la 32 de grade, cu temperatură resimțită maximă de 39 grade (fapt atipic, comparând cu verile anterioare, însă, ce-i drept, nici nu a plouat atât înainte de valul de căldură). La ora 20.00, cu 32 de grade afară, pe balcon, termometrul a indicat aproape 39 de grade. Căldura în interiorul apartamentului a persistat și pe timpul nopții, probabil ajutată și de hidroizolația încinsă de insolația puternică, astfel că, în 14 iunie, la orele 04.00, s-au înregistrat 29 grade pe senzorul interior și 27,5 – 28 grade pe senzorul exterior, ambele în apartament.

  # Oamenii sunt chinuiți de toropeală
  Băimărenii simt că locuințele lor s-au transformat în veritabile… cuptoare. “Este îngrozitor! Sunt 22 de grade noaptea afară, înăuntru sunt vreo 27-29 grade. Cum să dormi așa? Nu am mai pățit așa ceva de acum șapte ani, când a fost atât de cald încât am dormit pe balcon. Însă, ce putem face? Încercăm să dormim atât cât putem și asta e! Ghinionul face că mergem obosiți la serviciu și apoi vine o zi foarte lungă. E mai obositor decât dacă ar ploua non-stop. Nu e de ajuns că ziua ești toropit și abia stai în picioare, acum nici noaptea nu te poți odihni. Chestia e că nu e atât de cald, cât e de înăbușitor. E atmosfera încărcată, nu cred că avem motive să ne mirăm dacă mai vine o furtună din aia cu grindină, ca acum două săptămâni și ceva”, a spus Andra, care locuiește la etajul trei al unui bloc din Baia Mare.

  “E o atmosferă insuportabilă, sufocantă. Cred că nici dacă aș fi toată ziua la apă nu m-aș simți în largul meu. E o căldură de neam prost, mă doare capul permanent. Nu îmi vine nici să ies din casă ziua, iar noaptea m-aș odihni, nu să ies la aer. Mai am obiceiul să ies seara afară, după ce se duce soarele. Nu poți sta în apartament, e încălzit tot. Culmea e că, cu sau fără izolație termică, tot cald e. Am crezut că, fiind anvelopat blocul, va fi mai bine, nu numai iarna, ci și vara. E insuportabil. A fost mai bine anul trecut când erau afară 35 grade ziua și vreo 19 noaptea. Acum abia respiri în casă. Nu avem bani de aer condiționat. Iar dacă mă întrebi, nu cred că e sănătos pe termen lung. La serviciu da, însă să îl ai și acasă, cred că te îmbolnăvești instantaneu”, a spus Laura, locatară la etajul patru al unui bloc din Baia Mare.

  Cătă ȚINEGHE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here