EXEMPLU – Ce înseamnă buna poziționare pentru o comună maramureșeană

427

Nu e totul sa fii primar harnic, sa ai oameni buni de munca si sa ai teren la dispozitie ca sa devii atractiv economic. O spunea odinioara, cu obida, primarul Lucian Morar, referitor la potentialul economic… el nu e distribuit echitabil prin tot Maramuresul si e firesc sa fie asa. Firmele trag spre zone apropiate de oras, cu potential mare de forta de munca, de asemenea spre locuri aproape de infrastructura rtutiera nationala, dar si cu toate conditiile posibile, de la retea de gaz la curent si apa.

Am pus in paralel doua comune cu primari interesati in dezvoltarea economica. Cu dezvoltari total diferite. Comuna Lapus, asa zisul Lapus Românesc, isi exporta forta de munca in Baia Mare, la Dumbravita sau la Târgu Lapus, la marile companii. Sunt peste 100 care fac zilnic naveta, spue primarul Ioan Buda. Altfel, locuri de munca, in comuna, se gasesc in administratie, scoala, câteva magazine si o firma cu exploatari forestiere, cu un total de aproximativ 200 de locuri de munca. Se adauga vreo 200 plecati la munca in lume. Interesant, doar cinci dosare de ajutor social, semn ca restul fac agricultura de subzistenta, cu toate cele ce deriva de aici, inclusiv subventiile.

In oglinda punem comuna Cicârlau, asezata la 15 kilometri de Baia Mare, pe un drum european. Anul trecut, aici s-a finalizat si inaugurat o sala de evenimente, functionala. Se lucreaza de asemenea la o inedita piscina, un aquaparc ecologic. Se mai anunta o firma cu productie de mobilier, toate aliniate de-a lungul drumului E 58. Din populatia de 3691 de suflete, cam 1200 sunt populatie activa. Si de aici se lucreaza la firmele din zona, mai ales la cele din Tautii Magheraus, aflate la doi pasi. O mare diferenta, dataexclusiv de asezarea benefica, pe drumul european, de asemenea la distanta de vreo 30 de kilometri de granita cu Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here