EXEMPLE DE URMAT – Modelele în viaţă ale tinerilor maramureşeni

941

Orice tânăr are modele în viaţă, pe care le urmează nestingherit. Acele persoane sunt considerate exemple demne de urmat. Tinerii preiau, astfel, diverse obiceiuri sau comportamente, care le influenţează viaţa. Un model poate fi un părinte, un profesor, un preot sau o vedetă sau personalitate.

Influenţa pe care un mentor poate fi decisivă pentru dezvoltarea unui tânăr. Problema apare atunci când modelul de viaţă ales nu este tocmai în conformitate cu normele morale.

# Părinţii
Maria este un caz fericit. Tânăra în vârstă de 22 de ani este “fata lui tata”. “Modelul meu în viaţă este tatăl meu. Lui îi datorez totul. El este cel care m-a învăţat tot ceea ce ştiu. M-am înţeles mereu bine cu ambii mei părinţi, însă am fost mereu, parcă, mai apropiată de tata. Probabil, tocmai de aceea, am învăţat multe lucruri de la el şi semăn mai mult cu el decât cu mama. El mi-a insuflat credinţa şi încrederea. Tocmai de aceea, orice succes i-l datorez lui şi îi cer sfatul de fiecare dată. Am încredere în ceea ce îmi spune, pentru că ştiu că îmi doreşte tot binele din lume”, consideră Maria. Călin, în vârstă de 27 de ani, are aceeaşi opinie. “Părinţii sunt cei care ţi-au dat viaţă. Le sunt veşnic îndatorat pentru asta. Tocmai de aceea, ei constituie modelele mele în viaţă. Oriunde vei merge, tot la ei şi la sfaturile lor vei ajunge. Ei sunt singurii care nu te vor lăsa baltă niciodată şi îţi vor vrea mereu binele. Am încercat să preiau tot ce e bun de la ei, pentru că, la fel ca orice oameni, şi ei au defectele lor. Nu trebuie să ai încredere în nimeni, până la urmă. Însă, am apreciat mereu dorinţa lor de a lupta pentru ca noi, ca familie, să avem mereu de toate, fără să ne plângem. Alţii nu au avut niciodată ce am avut noi. Îi apreciez pentru asta şi aşa voi face şi eu cu familia mea”, este de părere Călin.

# Un preot
Sunt şi tineri pentru care modelul în viaţă este un preot. “L-am apreciat întotdeauna pe părintele de la noi din sat, Ilie îl chema. A suferit întreaga viaţă pentru credinţa sa şi pentru a face bine celor din jur. Săracul s-a îmbolnăvit şi s-a dus. Însă, până la acel moment, a făcut totul pentru comunitate şi pentru familie. Soţia lui s-a îmbolnăvit înaintea lui, a avut o boală foarte gravă. A umblat peste tot, la spitale, în toată ţara, în speranţa în care femeia pe care a iubit-o întreaga lui viaţă se va face bine. Nu a fost să fie. De atunci, a luptat să le asigure copiilor toate cele de trebuinţă. A rămas şi fără un băiat, şi el s-a îmbolnăvit grav. Cu toate acestea, nu a lăsat nicio clipă baltă pe cei care aveau nevoie de o povaţă. Asculta pe toată lumea, cu răbdare şi avea o vorbă bună pentru fiecare, indiferent cât de grea i-a fost viaţa. Mi-am dat seama că sunt mulţi preoţi care se gândesc la orice, numai la cele sfinte nu. Este exemplul meu în viaţă şi, datorită lui, am ales să urmez calea preoţiei. Îmi doresc să fiu şi eu un astfel de preot, pentru care contează cel mai mult credinţa în Dumnezeu”, spune Mihai, în vârstă de 25 de ani.

# Un prieten
Pentru alţi tineri, modelul în viaţă nu înseamnă o singură persoană. “Mi-am dorit toată viaţa mea să lucrez în marketing. M-a atras acest domeniu încă de când eram în liceu. Evident, am urmat o facultate de specialitate. În momentul în care am terminat studiile, am dorit să mă angajez la o societate comercială, pe un astfel de post. M-am trezit, parcă, într-o lume total nouă, faţă de ceea ce învăţasem în facultate. Nu m-am descurcat deloc la început. Mi s-a părut chiar dificil. Am avut noroc cu un coleg care s-a dat peste cap să mă ajute, în fel şi chip. Mi-a arătat cum trebuie făcut totul şi a încercat să facă în aşa fel încât învăţatul să fie mai uşor. M-a învăţat trucurile necesare pentru ca să asimilez mai uşor noţiunile importante. Am reuşit, în cele din urmă, să mă integrez în colectiv şi să fiu, cu fiecare zi, mai bună în ceea ce fac. Mi-a plăcut mereu modul în care aborda lucrurile şi am rămas impresionată de stilul în care muncea. Pentru mine, este un model în carieră şi, de ce nu, în viaţă”, relatează Laura, în vârstă de 25 de ani.

# Persoanele publice
Sunt şi tineri pentru care modele sunt persoanele publice. Traian, în vârstă de 22 de ani, îl admiră pe Andi Moisescu. “Mi-aş dori enorm să am o carieră în televiziune, aşa cum o are el. Îmi place foarte mult cum prezintă, cu ironie, realităţile vieţii. Mi-ar plăcea să am şi eu un asemenea discurs în public. Probabil, dacă nu în televiziune, măcar aş avea posibilitatea să lucrez în relaţii publice. Îl admir foarte mult pe om. Tot dintre persoanele publice, îi admir pe Dacian Cioloş, Moise Guran şi Andra Măruţă. Mi se par modele de viaţă pentru cei care stau în faţa televizorului. Îi admir pe toţi cei care au muncit mult şi care s-au ridicat în felul acesta. Probabil pare ciudat, însă îmi plac marii actor, ca şi Stela Popescu, Mihai Bendeac sau cei de la Paraziţii. Probabil pare paradoxal”, spune Traian.

# Personalităţi vs nonvalori
Elena are alte afinităţi. “Ca model de viaţă, îmi place mult Cristina Neagu. Am 19 ani, am jucat o perioadă handbal, însă, în urma unei accidentări, m-am lăsat. Însă, multă lume mi-a spus că văd foarte bine jocul şi că e păcat că nu am putut continua. În orice caz, mi-ar plăcea foarte mult dacă aş putea să antrenez undeva. Urmăresc foarte des meciuri de handbal, din orice campionat, fie de fete sau de băieţi. E pasiunea mea. Un model pentru mine este şi Simona Halep. Îmi place mult dăruirea ei şi a clădit, vorba aia, un imperiu, de la zero, prin muncă şi voinţă. Datorită ei, multe fetiţe s-au apucat de tenis şi, în general, de sport. Cred că merită toată aprecierea toţi marii sportivi şi toate personalităţile care au făcut ceva pe lumea asta. Zău că nu înţeleg cum pot unele adolescente să aibă ca exemplu pe Bianca Drăguşanu ori Simona Sensual sau alte individe care nu au nicio calitate decât aceea că îşi expun trupurile la televizor, îmbrăcate provocator, numai să aibă cât mai mulţi admiratori. Mi se pare dezgustător să faci bani în felul acesta. Mi se pare un soi de prostituţie. La fel, mi se pare îngrozitor că toţi bătăuşii şi cocalarii ajung exemple pentru băieţi. Vor numai să îşi arate muşchii, însă, în rest, e vai şi amar de capul lor. Unii au impresia că, dacă îţi vei cumpăra o şampanie de enşpe mii de euro în club eşti un om tare. Mie mi se pare jenant”, explică Elena.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here