EXECUTĂ DOAR CURSELE RENTABILE – Taximetriștii băimăreni copiază nesimțirea bucureștenilor

82

Un exemplu prost, întâlnit adesea în sudul țării, circulă azi și pe la noi. O parte din taximetriștii băimăreni nu se deplasează din stațiile de taxi pentru cursele scurte, care spun că nu le sunt rentabile.

Deși articolul 17 din Legea nr. 38/2003, privind transportul în regim de taxi, spune clar că „transportul în regim de taxi se poate executa numai la solicitarea clientului și pe orice traseu deschis circulației publice”, nu toți taximetriștii respectă legea.

Mai mult, fiecare taximetrist ar trebui să aibă afișat, în mod lizibil și succesiv, indicații privind prețul prestației efectuate până la acel moment. Prețul privind transportul unei persoane în regim taxi este arătat doar de bonul client/bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic, la finalul cursei. Este singurul document justificativ pe baza căruia taximetristul încasează plata de la client.

Taximetriștii circulă după propriile reguli

Miercuri, 5 august, o tânără băimăreancă a avut parte de o experiență mai puțin plăcută.

„Era în jur de ora 19:30, fix momentul acela când a trecut pimul val de ploaie, iar lumea de la terase era adăpostită prin mașini sau alții erau plecați acasă. Eu am așteptat primul taxi care a ajuns în parcare și urma să merg într-o altă locație din apropierea Centrului Vechi, unde terasa este parțial închisă. Când am intrat în taxi și i-am comunicat domnului locația, mi-a zis: „Unde? Nu merg până acolo, n-are rost! Îți convine să plătești 10 lei?”. Eu i-am zis că da, pentru că nu aveam de ales, deși cursa era de nici 5 lei. În stația de taxi nu existau alte taxiuri, afară ploua, terasele din Centrul Vechi erau ude și, efectiv, era singura soluție. Taximetriștii din București practică frecvent taximetria la negru, fac doar cursele avantajose, zic prețuri din burtă s.a.m.d. Dar în Baia Mare nu am mai pățit până acum chestii de genul. În concluzie, gestul și modelul care prinde viață și la noi în oraș ar trebui oprite. Poate dacă s-ar face niște controale și ar primi niște amenzi, situația ar dispărea”, povestește o băimăreancă de 25 de ani.

Flaviu, de 28 de ani, a pățit și el o fază similară.

„Mergeam într-o zi să iau taxi și aveam de transportat două bagaje care nu erau grele, dar erau voluminoase. Domnul de la taxi, când le-a văzut, a reacționat imediat, spunând că el transportă oameni, nu bagaje. Una peste alta mi-a refuzat cursa. Nu mi s-a părut normal și nu mi se pare normal să aleagă șoferii de taxi cursele sau clienții. Nu ar trebui să circule după bunul plac, ci după lege și obligații. Dar, din păcate, prind tot mai mult tupeu în ultima vreme, fiindcă nimeni nu-i pune la punct”, spune Flaviu Mureșan.

O altă tânără a trecut și ea printr-o experiență neplăcută cu un șofer de taxi.

„Șoferii de taxi din oraș încep să ia exemplu de la șoferii de taxi din capitală. Pornesc cursa fără să mai pornească ceasul și cer la început o sumă, pe motiv că este prea scurtă cursa. Probabil că a fost scurtă cursa pe care am solicitat-o, dar asta nu înseamna că trebuie să profiți de urgențele oamenilor. Bineînțeles că suma cerută a fost dublă față de cea legală”, povestește Rafila Roman.

La un moment dat, și pe rețeaua de socializare Facebook circula o postare de la un băimărean care se plângea de comportamentul unui taximetrist care i-a tăiat calea în trafic și pe urmă tot el l-a înjurat și amenințat.

Veronica Bărbos

3 COMENTARII

  1. Parca era vorba de piata libera, nu ?
    O meserie pe care merita sa o faci doar in locuri de pe mapamond unde oamenii au un trai decent si sunt civilizati .
    Nu poti obliga un mecanic auto sa-ti repare masina sau pe un constructor sa-ti faca o casa, trebuie sa existe acord comun pentru a presta un serviciu, altfel este sclavie legalizata !
    Nu am vazut in viata mea un taximetrist sa ia de pe strada un om si sa-l bage cu forta in masina .
    Oamenii ar trebui sa hotareasca singuri daca o cursa este sau nu rentabila sau oportuna, la urma urmei este vorba de multe ori de o investitie substantiala (masina, actele, dotarea, etc, etc, etc) .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here