EXCLUSIV AxaNews.ro VADU IZEI – Republica Independentă “Valea Porcului” aniversează centenarul

2148

Comuna Vadu Izei se poate lăuda cu o mulțime de chestiuni atunci când vine vorba despre turism. Unitatea administrativ-teritorială situată “perete-n perete” cu municipiul Sighetu Marmației are locuri de cazare, are obiective turistice în zonă și… mai are ceva. Este singura localitate care se poate lăuda cu faptul că în 2018 sărbătorește… de două ori centenarul!

# 25 pensiuni așteptând turiști

Vadu Izei e vizitat, an de an, de o mulțime de turiști. Unii vin să stea, alții în tranzit. Apropierea de Sighet, dar și de alte obiective de vizitat din preajmă îl face deosebit de atractiv. “Avem 25 pensiuni turistice în Vadu Izei, una din ele fiind în Valea Stejarului. Vin atât români, cât și străini aici. Din iunie până în august e plin de turiști. Stăm foarte bine la acest capitol. Avem o pensiune care are piscină. O mulțime de copii vin din Sighetu Marmației să învețe să înoate. Examenele de apă au ieșit excelent. Mai avem în Valea Stejarului pensiune. Avem și cimitirul evreiesc, administrat de comunitatea din Sighetu Marmației”, a arătat, pentru Glasul Maramureșului și AxaNews.ro, Petru Vlașin, primarul comunei Vadu Izei.

# Ansambluri populare cu port adecvat

Însă, ce ar fi tradițiile fără portul popular? Sunt mai multe ansambluri populare, care merg din pensiune în pensiune, respectând tradițiile. Este singura localitate din zonă care se poate lăuda cu asta. “Recent, prin fonduri europene, s-au achiziționat costume populare pentru Ansamblul Dobașii din Vadu Izei. Proiectul a fost de 20.000 de euro. Am mai avut un proiect de achiziție pentru sonorizare evenimente, tot în valoare de 20.000 de euro, prin GAL”, a explicat primarul.

# De la porc la stejar, în o sută de ani…

Ce e și mai interesant e faptul că Vadu Izei se pregătește pentru centenar. De fapt, pentru ambele. Nu vorbim numai despre unificarea ținuturilor românești din 1918, ci și despre o… altfel de aniversare. În anul de grație 1918, după toată degringolada istoriei, cetățenii care locuiau în Valea Stejarului, pe atunci Valea Porcului, și-au declarat… independența. Nu e de râs, e pe bune. Cei 300 de oameni, având numai două străjeri la granițele localități, au luat decizia de a se rupe de stăpânirea austro-ungară, dorind independența. Sigur că planul nu a mers, iar Valea Porcului… s-a unit cu România Mare. Povestea e incredibilă acum. Chiar și în prezent, conform ultimului recensământ, în Valea Stejarului viețuiesc 472 suflete. Tocmai de aceea, autoritățile locale iau în calcul să marcheze momentul cumva, mai ales că viceprimarul Ioan Bocșa este din zonă. În ceea ce privește Centenarul Marii Uniri, primarul Petru Vlașin a dat asigurări că se vor organiza evenimente care să marcheze momentul.

Cătă ȚINEGHE

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here