EXCLUSIV AxaNews.ro – O farmacistă dă sănătate unei comune din Maramureș. O poveste fabuloasă!

5347

Sănătatea la țară e foarte importantă! Uneori, farmacisul ține locul medicului, în prima fază. Însă, ce faci atunci când ți-e teamă, poate, să mergi la doctor, însă ești conștient că ai în localitate o farmacistă cu peste 40 de ani de activitate? Invariabil, o tratezi ca pe un doctor de suflet și trup. Mai ales atunci când știi că are experiență și notorietate.

Doamna Livia Pop este în vârstă de 67 de ani și e “piatra de temelie” a Sănătății în Suciu de Sus. E farmacistă din 1976, însă profesează din 1977. Nu în Baia Mare ori Târgu Lăpuș. Ci tot în Suciu de Sus. Din acel moment până atunci. Are o poveste fabuloasă. “Sunt de 41 ani farmacistă aici. Cunosc tot satul și problemele fiecăruia. Evident, ce nu e de competența mea anunț la dispensar”, a relatat, pentru Glasul Maramureșului și AxaNews.ro, farmacista Livia Pop.

Ea știe că, fără rețetă, nu poate elibera medicamente dorite de unii și de alții. “Cel mai mult mi se cer analgezice sau antipiretice (n. red. anti – febră). Atunci când sunt urgențe, solicităm ajutorul unui doctor. Nu eliberez nimic fără rețetă”, a spus doamna Pop.

# Singura locatară din singurul bloc din comună

Povestea sa este fabuloasă. “M-a născut tot în Maramureș, însă în Finteușu Mare. Am primit repartiția în Bacău. Am cerut mutarea aici. Aici l-am cunoscut pe soțul meu, și el repartizat aici, ca profesor. Am avut doi băieți, amândoi s-au căsătorit. Din păcate, în urmă cu 21 de ani, soțul meu a mers la cele veșnice. Locuiesc, încă de la început, în blocul din Suciu de Sus. Nu a mai tare rămas nimeni, că s-au dus. Am rămas eu, însă, slavă Domnului, la final de săptămână am unde să mă duc, atunci când îmi permite timpul. Mă duc la copii, în Baia Mare. Am și apartament acolo. Ori merg în Finteuș, unde avem rudenii. E frumos la bloc, la singurul bloc din Suciu. Nu mi-am pus primăvara asta nimic, dar, dacă doresc, pun o floare sau o legumă. Mă duc la copii destul de des, așa că sunt fericită. Nepoți încă nu am, însă îi aștept cu mare drag”, a explicat farmacista Livia Pop.

# Cum să îți ajuți semenii

De patru ani încoace nu mai e singura farmacistă din Suciu de Sus. Însă, asta nu o deranjează. Dimpotrivă! Altcineva învață meseria! În plus, mai are și ea weekenduri. Iar asta, vreme de aproape de 40 de ani, se întâmpla rar. Atunci când era consultată, Livia Pop era prezentă. Fără scăpare. “Am relații foarte bune cu oamenii din Suciu de Sus. Sunt de-a lor, de atâtia ani. De când a murit soțul, iar copiii îmi sunt plecați, îi am pe fini aproape, aici, însă îi am pe oamenii din comună. Ei apelează la mine. Meseria de farmacistă e frumoasă. Ajuți oamenii! Acum nu mai e așa greu. Era greu atunci când mă chemau în afara orelor din program. Mă duceam, pentru că îmi doream să ajut oamenii. Acum, când îmi permite timpul, merg la copii. Mă duc în Baia Mare. M-am obișnuit”, spune farmacista de-o viață a Suciului.

# Încrederea în farmacist, ca-n doctor

Farmacista crede că e un privilegiu să fie în ajutorul semenilor. O vedem la lucru. Apare tânăra Mărioara Burzo. Cumpără niște analgezice. “E un lucru foarte bun că avem farmacie în sat. Bine, pe doamna o cunosc de mulți ani. E mult mai la îndemână decât să mergem oriunde. Până în Târgu Lăpuș e ceva distanță!… E o femeie plăcută și ea și explică, exact, fiecare medicament cum trebuie luat. E greu, mai ales pentru cei bătrâni, să îi înveți, cum să administrezi fiecare medicament. Ne place foarte mult, mai ales că e aici de ani de zile. Avem încredere în ea ca-n medic. Eu vin lunar, pentru socri, și vin cu încredere”, ne explică Mărioara. Înțelegem, astfel, importanța unui farmacist în sat. “Micul medic” își face datoria. Pacientul pleacă, oricând, cu încredere. Când îi bai, e trimis la dispensar. Sau, mai departe, la un specialist.

Cătă ȚINEGHE

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here