EXCLUSIV AxaNews.ro – INTERVIU – Cornel Ilie (Vunk): “Eu am încredere în generaţia tânără!” (GALERIE FOTO)

542

Solistul trupei Vunk este unul dintre cei mai activi critici ai statului român dintre artiştii cunoscuţi. Cornel Ilie a fost, mereu, o voce activă şi implicată, care a susţinut mereu… “vocea străzii”. Nu este, aşadar, de mirare, că trupa Vunk şi-a făcut un renume în show-biz-ul românesc prin piesele-manifest lansate. “Vreau o ţară ca afară” sau “Noi ne facem auziţi” (proiect în care au fost cooptaţi, printre alţii, Alina Eremia, Nicole Cherry sau Sişu) au făcut înconjurul României, fiind cântate în timpul mişcărilor de stradă.

În plus, Vunk a reuşit să scoată hit după hit, fiind, de multe ori, trupă-pionier în diverse proiecte. Printre piesele cu care Vunk “a rupt” topurile se numără “Aşa, şi”, “Pleacă”, “Artificii pe tavan”, “Îmbrăcaţi sau goi” sau “Scapă-mă de ea”. De multe ori, versurile au fost extrem de controversate. Iar pentru că îndrăzneala a caracterizat mereu trupa Vunk, în luna mai, a lansat un film documentar (primul despre o formaţie românească) tocmai la TIFF. La ultimul conert în Baia Mare, AxaNews.ro a vorbit cu liderul Cornel Ilie despre muzică, tineri şi societatea românească.

# Public mai cald în nord-vestul ţării

Cătă Ţineghe – Cum ţi s-a părut publicul din Baia Mare?

Cornel Ilie – Publicul din Baia Mare este unul fidel nouă, iar acest lucru se întâmplă de mai mulţi ani încoace. De şapte ani încoace, tot venim şi cântăm. E o zonă aici, Baia Mare – Satu Mare, unde avem un nucleu foarte tare de fani, care se manifestă mult mai ridicat decât în alte oraşe. Aici, publicul este foarte cald.

Cătă Ţineghe – Crezi că este o chestiune politică? Or fi oamenii mai dezgheţaţi?

Cornel Ilie – Nu cred că are legătură politica! Aici, poate că oamenii se mai încarcă mai greu cu probleme şi greutăţi decât în altă parte. Poate că este vorba despre specificul zonei, nu de alta se spune că în această zonă a ţării, oamenii sunt mai ospitalieri.

# Sfat pentru tineri – “Să aibă răbdare!”

Cătă Ţineghe – Baia Mare este Capitala Tinerilor în acest an. Ce sfat le-ai oferi?

Cornel Ilie – Până la urmă, este vorba despre tineri, în general. Răbadare. Cred că este cea mai importantă valoare. Să aibă răbdare pentru a-şi urma visul, să lupţi mai departe şi pentru a nu asculta aiurea de oameni. E important să asculte de ei înşişi şi să facă ceea ce noi nu am putut să facem la timpul nostru. Adică, o ţară normală şi lucruri fireşti să nu pară extraordinare. Este, oarecum, şi vina noastră. Eu sper că generaţia lor va fi mult mai deşteaptă decât a noastră şi să gândească mai repede traseul, în aşa fel încât să atragem confortul în care noi vrem să fim.

# Referendum vs copii abandonaţi

Cătă Ţineghe – Voi aţi lansat mai multe piese manifest. Aşadar, te întreb care este părerea ta despre acest referendum.

Cornel Ilie – A fost o mare capcană, o mare prefăcătorie, o mare mascaradă. Chiar dacă ar fi fost strict legat de familie, mi se pare o întoarcere într-un timp din care trebuia să ieşim de mult. Cred că lucrurile nu trebuie să depindă de lucrurile altora, de intimitatea altora. Ce să le spunem copiilor, atâta vreme cât noi nu putem să răspundem la întrebarea de ce sunt atât de mulţi copii abandonaţi pe stradă. Iar noi mergem să vorbim despre lucruri care nu ne privesc. A fost o mare înşelătorie acolo. Îmi este atât de ciudă că mergem şi noi pe val, în jocul ăsta.

Cătă ŢINEGHE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here