EXCLUSIV AxaNews.ro – INTERVIU – Laura Bretan: “Aș vrea să cunosc așa cum se cuvine Maramureșul”

575

Ca români, ne mândrim cu faptul că avem, actualmente, două jucătoare de top în ierarhia WTA, Simona Halep și Bianca Andreescu. Numai că cea de-a doua este româncă numai ca origini, întrucât statul canadian a fost cel care a investit în ea. La fel este și în muzică. Avem artiști de origine română, însă, poate, nu știm să îi prețuim așa cum se cuvine, iar alții, poate mai eficienți, știu cum să o facă. Avem o Laura Bretan cu origini din nord-vestul țării și nu știm să îi apreciem.

Pe Laura sigur o știi, întrucât a făcut furori la Americans Got Talent și Românii au talent. A vrut să reprezinte România la Eurovision, însă declarația ei, că susține familia tradițională, i-a atras critici din partea membrilor comunității LGBT, astfel că invitații străini din juriul selecției naționale românești, cunoscuți ca fiind gay, au penalizat-o la punctaj, în pofida prestației impecabile, astfel că Laura s-a clasat, la final, numai pe locul al doilea.

# Un palmares fantastic

Laura Bretan (născută la 7 aprilie 2002, Chicago, SUA) este o cântăreață de operă româno-americană. A început să cânte când avea doar patru ani. Laura a învățat să cânte de la mama ei, care este originara din Hațeg, județul Hunedoara. Are legături strânse cu zona noastră geografică, de asemenea. Tatăl ei este din județul Satu Mare, la granița cu Maramureșul, așa cum aveam să aflăm de curând, din interviul de mai jos. Artista s-a remarcat pe plan național și internațional datorită vocii sale. Laura a urcat pe scene din Statele Unite, Germania, Italia, Emiratele Arabe, iar în România pe scenele Sălii Palatului, Ateneului Român și a Operei din Cluj. Prestațiile sale au devenit virale, fiind urmărite de zeci de milioane de oameni de pe tot globul. Tânăra artistă a devenit un adevărat fenomen în Statele Unite unde fost invitată și intervievată la posturi importante de televiziune cum sunt: NBC, CBS, CNN, Windy City Live, WGN, WCIU, Today’s Show, Country Living, Chicago Tribune, NBC online, etc. De asemenea a fost prezentată în articole scrise de revista People. Laura a interpretat imnul național american pentru echipele de fotbal american White Sox și baschet Chicago Bulls, de mai multe ori și a fost invitată peste tot în Uniune ca să cânte imnul. Laura a cântat de mai multe ori cu David Foster. După ce au cântat împreună în Beverly Hills pentru Gala FDIF, Foster a spus: “Nu am mai auzit niciodată o voce atât de puternică de la cineva atât de tânăr. Toată lumea va cunoaște numele tău!”. Laura a cântat alături de Il Volo, Andre Rieu, Ethan Bortnick, cu fiul lui Andrea Bocelli, Matteo Bocelli, cu Victor Micallef, membru al celebrului grup “The Tenors”, și alături de Jay Leno și Trisha Yearwood, dar și de Toto Cutugno și Ricchi e Poveri precum și Michael Bolton. Laura a apărut în filmul “Aria pentru Albrights” unde a jucat rolul principal al Annei. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Louisiana.

# Competițiile de talente

În cazul Americans Got Talent (AGT), Laura fost selectată din peste 100.000 de participanți la seriile de preselecție. A participat la vârsta de doar 13 ani la sezonul 11 al AGT, în 2016, atunci când l-a surprins pe Simon Cowell, interpretând Nessun Dorma, de la care a primit doar cuvinte de laudă, pe care nu le primise niciodată vreun participant la acest concurs. Iată ce a spus Simon Cowell, creatorul emisiunilor American Idol, Marea Britanie Got Talent, America’s Got Talent și X-Factor despre ea, după audiția ei: “N-am auzit niciodată așa ceva în toți anii în care am facut acest spectacol! De aceea am facut acest spectacol, să găsim oameni ca tine!”. A fost finalistă pe 30 august 2016 la prestigiosul concurs american unde a primit Golden Buzzer de la Mel B. În ceea ce privește Românii au talent, Laura a dedicat participarea ei la sezonul șase din acest concurs bunicului ei care murise în luna ianuarie a aceluiasi an. Tânara artistă a câștigat concursul dupa ce a uimit România cu vocea ei. Pe data de 10 februarie a devenit finalistă la Selecția Națională pentru a reprezenta România cu Dear Father, muzica realizată de Mihai Alexandru cu versurile Alexei Niculae. Rezultatele finale au pus-o pe mezina concursului, la doar 16 ani, pe poziția a doua, având cel mai mare punctaj primit din partea românilor la televot (de zece ori mai multe voturi decât câștigatoarea finalei). Pe lângă muzică, Laura își dedică o parte din timp activităților de binefacere, fiind ambasador al Star of Hope International, organizație de ajutorare a copiilor săraci, orfani sau cu dizabilități. În prezent, fundația ajută peste 44.000 de copii din întreaga lume. A primit premii precum „Vocea unui înger”, „Excellence Award” la Roma sau „Noi susținem excelența” în Spania. AxaNews.ro a vorbit cu Laura Bretan de curând, când a avut primul său concert în Baia Mare, ocazie cu care am obținut un scurt interviu.

# “Așa a vrut Cel de Sus și trebuie să acceptăm!”

Cătă Țineghe – Cum ți se pare publicul maramureșean?

Laura Bretan – A fost pentru prima dată când am venit să cânt în Baia Mare. Cred că publicul maramureșean este foarte deschis și foarte primitor și chiar aș vrea să le mulțumesc pentru acest vibe frumos.

Cătă Țineghe – Ai avut o colaborare foarte frumoasă cu Mihai Alexandru și Alexa Niculae pentru piesa Dear Father, pentru Eurovision 2018. Tu ai fost favorita publicului. Cum a fost acea experiență pentru tine?

Laura Bretan – Așa a fost dat de Sus și cred că trebuie să acceptăm. Este o piesă foarte specială. Chiar prima dată când am auzit-o, am zis clar, că este piesa mea. M-am bucurat că am putut lucra cu Mihai și Alexa la acest minunat proiect.

Cătă Țineghe – Vorbeam despre experiențe. Au fost deosebiri între Românii au talent și Americans Got Talent?

Laura Bretan – Singura diferență între cele două experiențe a fost zona geografică, în rest a fost la fel. Oameni talentați au fost atât în România, cât și în USA.

# Sfat pentru tineri – “Să nu se dea niciodată bătuți!”

Cătă Țineghe – Ai apucat să descoperi zona noastră, Maramureșul?

Laura Bretan – Tatăl meu este din Vama, chiar lângă Satu Mare, deci nu suntem deloc departe. Am venit de foarte multe ori în Maramureș. Este o zonă foarte frumoasă aici și venim des. În ceea ce privește tradițiile, nu am apucat să cunosc foarte mult. Este o zonă extraordinară, plină de istorie, și aș vrea să mă mai întorc în zonă, să cunosc mai bine totul.

Cătă Țineghe – Ești un exemplu pentru mulți tineri. Ce sfat le-ai da celor care vor să urmeze o carieră muzicală?

Laura Bretan – Aș vrea să încurajez tinerii care doresc să cânte ori să facă, în general, muzică, să creadă în ceea ce ei pot să facă și să nu se lase bătuți niciodată. Iar dacă cineva le spune cineva ceva urât, să nu le dea atenție, ci să meargă mai departe.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here