EXCLUSIV AxaNews.ro – INTERVIU – Dan Bittman, un veteran al muzicii: “Mă bucur dacă tinerii ne ascultă și pe noi”

290

Trupa Holograf nu are nevoie de nicio prezentare. Decenii întregi de muzică românească au fost marcate, într-un fel sau altul, de proiect. Practic, Holograf s-a adaptat de fiecare dată vremurilor, încercând să vină în fața publicului cu piese pentru inimile lor.

Holograf este o formație românească de muzică rock înființată la București în 1977, de muzicianul Mihai Pocorschi. Holograf este printre cele mai de succes trupe din România, fiecare dintre albumele lor conținând câteva cântece care au ajuns hit-uri în România. Formația este în continuare foarte activă și realizează turnee lungi, cu concerte foarte bine primite de public. În anii ‘90 trupa și-a schimbat stilul într-un rock modern. Printre cele mai cunoscute cântece realizate de Holograf sunt „Umbre pe cer”, „Singur pe drum”, „Ochii tăi”, „Banii vorbesc”, „Dincolo de nori”, „Ți-am dat un inel”, „Undeva departe”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Vine o zi…”, „Viața are gust”, „Dragostea mea”, „Cât de departe”. Trebuie să spunem faptul că, de-a lungul timpului, prin trupa Holograf s-au perindat o mulțime de artiști veritabili din România, iar, de câțiva ani buni încoace, imaginea trupei este Dan Bittman. În prezent, Holograf este alcătuit din Dan Bittman (solist vocal, din 1985), Edi Petroșel (baterie, voce, din 1978), Tino Furtună (claviaturi, pian, voce, din 1978), Iulian Vrabete (bas, voce, din 1987), Romeo Dediu (chitară, voce, din 1993). Colaboratori sunt Marius Bațu (chitară acustică, voce, din 1996) și Emil Soumah (percuție, muzicuță, din 2000). Printre artiștii care au evoluat la Holograf se numără Gabriel Cotabiță (solist vocal, 1983 – 1985) sau Mihai Pocorschi (chitară, solist vocal, în perioada 1977 – 1986). Cu Dan Bitman, ne-am întânit de mai multe ori. O dată, trupa Holograf chiar ne-a vizitat la redacție. L-am regăsit pe Dan Bitman la cea mai recentă reprezentanție în Maramureș, unde a oferit un interviu pentru AxaNews.ro.

# “E un schimb de generații ca la fotbal!”

Cătă Țineghe – Cum ți se pare publicul din Maramureș? Ai văzut același public sau diferă de ultima dată?

Dan Bittman – Mă bucur de fiecare dată când băimărenii și maramureșenii vin la întâlnirea cu noi, cu toate că publicul se schimbă de la an la an. Vin alte generații, mai rămân și din cele mai vechi. E exact ca și la fotbal acest schimb.

Cătă Țineghe – Crezi că tinerii mai ascultă piesele voastre ca pe vremuri?

Dan Bittman – Mi-ar părea bine să crească și această generație, mai tânără, și cu piese de-ale noastre. Însă, este greu să ții pasul acum. Fiecare perioadă are moda ei. Eu zic că este bine dacă ne mai ascultă și pe noi.

# Povestea unei… povești

Cătă Țineghe – Care este piesa ta favorită dintre piesele voastre?

Dan Bittman – Piesa mea favorită dintre ale noastre este, clar, fără dubii, Să nu-mi iei niciodată dragostea! Îmi place pentru că am făcut-o eu (n.red. – și râde). Am făcut versurile. A fost o întâmplare ciudată cu ea. M-am trezit într-o dimineață, m-am dus jos în birou și am început să scriu. Într-o jumătate de oră era gata toată piesa. A doua zi m-am dus la băieți și le-am zis uite, asta e piesa, asta e tema și a ieșit acest mare succes.

# „Cu toții avem o cale a noastră!”

Cătă Țineghe – Sunt diferențe între publicul din Maramureș și cel din alte zone din țară?

Dan Bittman – Nu sunt așa mari diferențe, publicul este la fel. Adică, în sensul în care poți să prinzi publicul într-o zi bună, în care să vrea să se distreze, să fie lângă tine, la scenă sau pur și simplu să nu. Nu ține neaparat de o zonă geografică, ci ține de stare mai mult, totul. Am avut și zile de nota zece. Numai că zona asta tinde să fie din ce în ce mai strâmtă, mai ales dacă se mai construiește un bloc, ceva. Se va ajunge la situația în care va fi o potecă de șerpași. Poate se gândește primăria să mute sărbătoarea într-o zonă mai mare.

Cătă Țineghe – Vorbeam despre tineri, așadar țin să te întreb ce sfat le-ai da celor din generația care vine din urmă

Dan Bittman – Cu toții trebuie să urmăm o cale, cu toții ne găsim un loc pe lumea asta. Eu le sugerez să țină foarte mult la libertate, libertate pe care unii am dobândit-o mai devreme, odată cu Revoluția din 1989 și le recomand, din acest punct de vedere, să țină cu dinții de chestia asta.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here