EXCLUSIV AxaNews.ro – INTERVIU – Andra Preda: “Am câştigat cel mai important meci!”. Mărturisirile copilului cuminte al handbalului băimărean (GALERIE FOTO)

1487

Andrada Preda (Maior Paşca) a fost, mereu, copilul cuminte al handbalului maramureşean. Mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de ambiţioasă şi sociabilă, nu ţin minte ca Andra să fie autoarea vreunui fault “penalizat” cu două minute pe bancă. A urmat aceeaşi carieră ca şi mama sa, de asemenea handbalistă de performanţă şi a făcut parte din lotul HCM-ului, echipa de suflet a băimărenilor, în ultimii ani. Bunul simţ de care a dat dovadă mereu cu cei din jurul său a făcut-o una dintre cele mai iubite sportive din Baia Mare.

Tocmai de aceea, AxaNews.ro a ţinut neaparat să poarte un nou dialog cu handbalista în vârstă de 25 de ani, mai ales că, după ce a dat naştere unui băieţel (cuminte, după cum spune chiar mama!), a revenit în activitatea sportivă, transferându-se la Crişul Chişineu-Criş, după ce, în carieră a evoluat la HCM Baia Mare, HC Zalău şi CSM Bistriţa.

“Am crescut în sala de sport!”

Cătă Ţineghe – Cum a devenit handbalul o parte atât de importantă din viaţa ta?

Andrada Preda – ,,Microbul” handbalului l-am avut în casă, de când m-am născut. Mama mi-a insuflat dragostea de handbal. Am crescut în sală, mergeam cu ea la antrenamente şi meciuri şi de atunci cred că a devenit parte din mine.

Cătă Ţineghe – Ştiu că mama ta a practicat multă vreme handbalul. Acest lucru a contat în alegerea carierei tale?

Andrada Preda – Da, cred că a jucat, dacă nu mă inşel, 18-19 ani în Liga Naţională. Cu tot cu anii de juniorat, fac, în total, vreo 25 de ani de handbal. Iar după ce s-a retras din activitate, mi-a fost antrenoare. Da, în mod sigur a contat, pentru că a ştiut să îmi insufle dorinţa de a lupta pentru fiecare vis al meu şi de a deveni pe zi ce trece din ce în ce mai buna în tot ceea ce faceam. Nu mă lasă niciodată să renunţ să lupt pentru visurile mele. Şi pot să spun că acesta a fost unul din visurile mele.

Cătă Ţineghe – Tu şi Eliza, respectiv alte fete, aţi crescut pe terenul de sport. Cum a fost copilăria în acest fel?

Andrada Preda – Da, într-adevăr, eu şi Eliza (n.red. – de asemenea, cu tată şi mamă handbalişti), am crescut în sala de sport, am fost chiar şi colege de clasă. Mergeam aproape zilnic la antrenamente şi ne jucam pe margine, încercând să nu le deranjăm antrenametul. Am avut o copilărie superbă, de atunci am simţit alături de mamele noastre, ce înseamnă competiţia, ce înseamnă un cantonament sau chiar să fim mai disciplinate. Momente minunate şi unice, asta am trăit noi! Din păcate, nu am reuşit să joc alături de mama mea. Ea s-a retras din activitate de la echipa CSM Cetate Devatrans, după care s-a dedicat antrenoratului. Dar am mers împreună cinci ani, eu ca şi jucătoare, ea ca şi antrenoare. A încercat şi a reuşit să îmi împărtăşească tainele handbalului şi plăcerea de a juca cu zâmbetul pe buze. Am reuşit împreună să obţinem performanţe notabile la nivel de junioare, am fost vicecampioane la junioare III şi campioane naţionale la junioare I. Nişte ani minunaţi.

Coincidenţe sportive între ea şi mama sa

Cătă Ţineghe – Ai jucat acasă, ca şi sportivă a echipei băimărene. Ce le transmiţi suporterilor băimăreni?

Andrada Preda – Suporterii băimăreni sunt minunaţi, am crescut odată cu ei. La început, am simţit minunatul public la jocurile mamei mele, iar apoi, eu ca şi jucătoare. Pot să spun că este cel mai minunat public din ţară. Mi-aş dori să rămână aceeaşi oameni frumoşi, să ne susţină mereu, şi la bine, şi la greu, indiferent în ce competiţie jucăm, de altfel, aşa cum au făcut-o şi până acum. Le mulţumesc şi nu pot să zic decât “Respect!” acestui public minunat.

Cătă Ţineghe – Ştiu că există nişte coincidenţe referitoare la numerele de pe tricouri. Îmi dezvălui te rog această curiozitate?

Andrada Preda – Da, într-adevăr, sunt nişte coincidente. Mama la junioare a jucat cu nr. 3, iar la senioare a jucat cu nr. 8. Eu la junioare mi-am dorit şi am jucat cu numărul mamei, adică nr. 8, iar la senioare am primit echipamentul cu nr.3.

Cătă Ţineghe – Care este cea mai frumoasă perioadă a carierei tale de până acum?

Andrada Preda – După cum am spus, perioada junioratului sau a inocenţei este cea mai frumoasă. Dar… satisfacţiile cele mai mari şi cele mai trăite meciuri au fost cele din Liga Campionilor. Eu mî bucur că am avut ocazia să joc în cea mai titrată competiţie la nivel de cluburi şi sunt mândră că am făcut parte din acea echipa minunată, cu colege minunate, de la care am avut multe de învăţat şi alături de oameni minunaţi, o adevarată familie.

“Să devii mămică este cel mai binecuvântat moment!”

Cătă Ţineghe – Tocmai ai revenit în handbal după ce ai devenit mămică. Cum este viaţa de mămică?

Andrada Preda – Da, încă nu pot să spun că am revenit. Sunt la început de drum, am început pregătirile şi îmi doresc ca până în vară să ajung la o formă cât mai bună pentru a putea să joc la un nivel cât mai ridicat. Cum este viaţa de mămică? Cred că este cel mai minunat şi binecuvântat moment atunci când aduci pe lume o parte din tine. Mă simt un om împlinit şi simt că am reuşit cea mai mare realizare a vieţii mele, am câştigat cel mai important ,,meci”. Mi-a schimbat viaţa, trăiesc fiecare clipă la maximum şi mă bucur de fiecare moment alături de el.

Cătă Ţineghe – Îţi vei călăuzi băieţelul către handbal?

Andrada Preda – Nu ştiu dacă îl voi călăuzi spre ceva anume, dar ştiu că îl voi susţine şi sprijini în tot ceea ce va dori să facă. Dar, probabil din doi handbalişti şi o bunică handbalistă şi antrenoare, cred că ar avea ceva şanse “să se molipsească”.

Cătă Ţineghe – Ce sfaturi dai copiilor care vor să îşi construiască o carieră în handbal?

Andrada Preda – Mi-aş dori ca fiecare copil să fie îndrumat spre sport. Sportul ne face mai disciplinaţi, mai comunicativi, mai sociabili, mai sănătoşi, atât fizic, cât şi mental, mai puternici şi mai buni în tot ceea ce facem. Le va fi mult mai uşor să câştige cea mai grea luptă a vieţii, lupta cu nei înşişi. Este important să lupte pentru visul lor, să creada în el şi să nu cedeze niciodată, pentru că, dacă munceşti şi eşti perseverent în tot ceea ce faci, vor veni şi rezultatele.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here