EXCLUSIV AxaNews.ro – ÎN REGIM DE AVARIE – Sediu administrativ temporar într-o localitate din Maramureș. Clădirea primăriei nu se poate folosi acum. Cum funcționează totul acum (GALERIE FOTO)

353

Incendiul violent de la începutul acestei luni a lăsat urme adânci în Băsești. Clădirea care adăpostea primăria este acum o ruină grav afectată de flăcări, iar activitatea s-a mutat, încă de a doua zi de după prăpăd, în căminul cultural. Activitatea se desfășoară normal, însă în condiții de avarie. Birourile nu mai sunt despărțite de pereți, iar spațiul destinat evenimentelor ține acum de sediu administrativ.

# Ziua cu pricina
În data de 3 aprilie, la orele dimineții, funcționarii publici își desfășurau activitatea în mod normal. Nimic nu bănuia ce avea să se întâmple. La un moment dat, secretarul, care stătea cu spatele la geam, s-a ridicat și a observat vâlvătaia din spatele clădirii. Pompierii au spus că jarul de la centrala termică ar fi fost purtat de vântul puternic către containerele care urmau să devină funcționale pentru viitorul depozit de la Fărcașa. Cu toate acestea, autoritățile spun că nu s-a făcut foc în zilele respective. Ideea este că acele containere s-au aprins, iar focul a cuprins clădirea care adăpostea centrala termică și arhivă. Fiind foarte aproape de primărie, flăcările s-au extins, tot din cauza vântului, către acoperișul sediului administrației locale.

“Întâmplarea a făcut că aveam exercițiu cu pompierii de la Inspecția de Prevenire, în cadrul acțiunii Miercurea Alarmelor. Imediat, s-au echipat și au chemat colegii, în sprijin. Au intervenit voluntarii noștri, dar și echipaje de la Fărcașa, respectiv din Sălaj, care sunt mai aproape”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești.

# Calculatoare prăjite, la propriu
Imediat, s-a trecut la salvarea documentelor din primărie. Din fericire, nu a ars niciun act important pentru administrația locală. Totuși, multe obiecte au fost grav avariate sau chiar distruse cu totul.

“Ne-am mobilizat imediat, să salvăm tot ce putem salva. Arhiva a fost salvată în proporție de 99%. Pompierii aflați în interior ne dădeau pe geam tot ce puteau lua la mână. Din păcate, însă, multe calculatoare au ars în totalitate. Nu se mai pot folosi. Am fost foarte supărați pe ceea ce s-a întâmplat. Acoperișul a fost distrus. Nu am mai putut să ne desfășurăm activitatea în clădire. Ne-am mutat automat în Căminul Cultural. Am așezat aici calculatoarele, documentele, absolut totul! Începând cu a doua zi, aici am funcționat și aici vom sta până când vom reface clădirea primăriei. Tot începând cu a doua zi, ne-am apucat de lucru, pentru a realiza o expertiză, cu privire la pagube și refaceri”, a relatat Ioan Călăuz.

# Un proiect de intrare în normalitate
Primarul din Băsești spune că a primit asigurări de la autoritățile județene că va primi sprijinul necesar pentru a reintra în normalitate.

“Am vorbit cu conducerea Consiliului Județean, care ne-a asigurat că vom primi un sprijin financiar din fondul de rezervă destinat efectelor generate de calamități. Am vorbit cu și cu Prefectura, s-au făcut procedurile necesare pentru alocarea de fonduri prin hotărâre de guvern. Ar fi necesari aproximativ 250.000 – 300.000 de euro. Avem deja un proiect de refacere, cu o firmă din Cluj, care asta face. Are specialiști care fac proiecte, în regim de urgență, în cazul obiectivelor aflate de calamități. Vom păstra fundația clădirii, însă vom face și o mansardare. Vom amenaja birouri la mansardă și vom muta acolo arhiva. Momentan, ne desfășurăm activitatea așa cum putem. Sigur că este neplăcut, pentru că toată lumea stă în sala căminului. Când vorbește cineva cu voce tare, aude toată lumea. Noi sperăm ca până în toamnă să reușim să ne mutăm înapoi”, a explicat primarul.

# Bustul care veghează ruina
În prezent, fiecare departament are un locșor, pe două linii, ca într-o sală de clasă. Pe partea dreaptă se află Camera Agricolă (extrem de ocupată, în această perioadă, cu cererile la APIA), Asistența Socială și Secretariatul. Pe partea stângă, se află contabilitatea și casieria. Primarul și viceprimarul au și ei locurile lor, în capăt, către scenă, însă nu au calculatoare în față și nici birouri. Când este cazul, se improvizează cu calculatoarele existente. Sus, pe scenă, sunt o parte din obiectele salvate. La fel, în dreapta cum intri, către geam.

La nici o sută de metri, se află clădirea arsă a primăriei. Acoperișul nu mai există deloc. Ferestrele au fost scoase, întrucât erau, mai degrabă, un pericol. Clădirea pare o ruină rămasă în urma mineritului, așa cum întâlnim peste tot în Maramureș. Urmele flăcărilor devastatoare sunt vizibile. Unele bucăți de fațadă au fost afectate și sunt, acum, căzute, lângă construcție. În fața clădirii mistuite de flăcări se află bustul lui George Pop de Băsești, care veghează construcția. Din fericire, bustul nu a fost afectat de flăcările violente.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here