EXCLUSIV AxaNews.ro – FIORI RECI – “Cineva trebuia să o facă şi pe asta!”. Povestea băimăreanului care conduce morţii către eternitate (FOTO)

1189

Pentru majoritatea, moartea înseamnă multă durere, pricinuită de despărţirea de o persoană dragă. Înseamnă lacrimi, regrete târzii şi resemnare ulterioară. Pentru alţii, moartea reprezintă sfârşitul unui chin, o ciudată eliberare de durere. Aici se încadrează cei care au ales să îşi încheie socotelile cu viaţă. Există şi o categorie foarte mică de oameni, pentru care moartea nu înseamnă durere, ci dimpotrivă. Ea este cea care le asigură un loc de muncă. Iar ea, “doamna cu coasa” e mereu de cuvânt. Le asigură constant “de lucru”. În ultima categorie vorbim despre cei care au meseria de gropari…

Nu există cimitir fără cruci, durere sau gropari. Niciunde. Ca atare, nici în Baia Mare. O mulţime de oameni pleacă dintre noi şi nu se mai întorc niciodată, lăsând în urmă amintiri, păreri de rău şi multe lacrimi. Nu există un loc mai “udat cu lacrimi” decât cimitirul, întrucât acolo e o poartă între lumi, unde se produc reîntâlniri prin rugăciune şi rememorare a celor trăite – bune ori rele – în trecut. Însă, în tot acest peisaj, îi găsim pe gropari, cei pentru care peisajul a devenit ceva normal. Lacrimile de durere fac parte dintr-o zi normală de muncă.

# “Mor tot mai mulţi oameni!…”
Mihai Pop, în vârstă de 60 de ani, e gropar de 20 de ani de zile, pe Horea I. A devenit aproape imun la durere. Iar durerea e mare şi asta o recunoaşte oricând, mai ales că, în ultima vreme, mor tot mai mulţi semeni, spune bărbatul. “Azi am avut trei înmormântări, ieri am avut două. Anul ăsta a mers “mai bine” ca anul trecut. Spun “mai bine”, dar de fapt e “mai rău”. Pentru că au murit mai mulţi oameni. Ieri am săpat trei gropi, dar au fost şi zile în care au fost patru”, explică Mihai Pop, timp în care ne arată cum a săpat, betonat, după care ne arată cum trebuie să intre sicriul în groapă, pe frânghii. Ne explică şi detaliile tehnic, legate de modul în care este săpată groapa ori tunelul în pământ. O face cu nonşalanţă. E job-ul lui. De două decenii.

# Muncind şapte ore pe zi, face 1.000 euro pe lună…
Groparul ne mărturiseşte că resimte acele sentimente de tristeţe ale celor greu încercaţi, însă… “Sunt şi eu trist alături de ei, însă moartea e ceva firesc. Nu ai cum să o împiedici să vină. Când ţi-e dat ţi-e dat. Văd şi simt şi eu multă părere de rău. Nu e ceva plăcut, aşa, ca emoţii, pentru nimeni. Eu fac 20 de ani asta şi am văzut mai multe lucruri pe care nu mi le-aş fi dorit să le văd”, explică Mihai Pop, amintind că şi-a îngropat propriul tată, însă, se resemnează spunând “trebuie să le facă cineva şi pe astea”. “M-am obişnuit, deja, cumva. Cu toate că am văzut sute de leşinuri, de plânsete”, explică băimăreanul. Groparul recunoaşte, însă, şi faptul că se câştigă bine în această meserie. Evident, câştigul său depinde, oarecum, de câte gropi are de săpat, aşadar, de câţi oameni pleacă dintre noi. Macabru, însă, ajungem la vorba omului, “cineva trebuia să o facă şi pe asta”. “Lucrez cam şapte ore pe zi, nu pot să spun că trudesc mai mult de atât. Însă, e drept, că uneori avem, cum am zis, şi trei-patru morţi într-o singură zi. Fac şi câte 1.000 de euro pe lună, deci nu mă pot plânge de bani”, explică Mihai Pop.

# În loc de epilog…
Suntem nevoiţi să întrerupem discuţia cu groparul băimărean. Nu de alta, însă, la uşa cimitirului au ajuns mai multe maşini. Din ele s-au dat jos câteva grupuri. Au ajuns şi câţiva pe jos. În total, să fie peste o sută de oameni. Cu toţii îmbrăcaţi în negru, aşa cum spune tradiţia. E limpede! Cineva drag sau/şi apropiat le-a plecat dintre noi. E timpul ca băimăreanul de 60 de ani să lase discuţiile şi să meargă la groapa proaspăt săpată. În scurt timp, va trimite sub pământ sicriul unei persoane dragi cuiva. Însă, “cineva trebuia să o facă şi pe asta”…

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

1 COMENTARIU

  1. intreaba-l citi morti a scos si a bagat pe alti ca asa i-a indicat popa!daca el face 1000E dega lui face 10000 si popa 20000E pe luna! sa tot mori!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here