EXCLUSIV AxaNews.ro – EFORT SUSȚINUT LA SEINI – Podul peste Someș crește văzând cu ochii și capătă contur. Informații în premieră (FOTO)

392

V-ați întrebat, vreodată, care este cea mai bună scurtătură posibilă peste Someș, din vestul Maramureșului către Satu Mare? Indiferent dacă răspunsul este pozitiv sau negativ, vă dăm noi soluția! Este vorba despre viitorul pod peste Someș care leagă orașul maramureșean Seini de localitatea sătmăreană Pomi. Iar dacă nu credeți, vă dovedim!

Cea mai bună soluție pentru dezvoltarea economică a unei regiuni o constituie, desigur, căile de acces rapid. De acest fapt s-au lămurit, înaintea altora, autoritățile orașului Seini, care sunt deja campioane la atragerea de fonduri. Recent, viceprim-ministrul Daniel Suciu a semnat, alături de primarul Gabriela Florica Tulbure, contractul unui proiect de emisiilor de carbon prin crearea unei infrastructuri de transport eco-friendly (prietenoasă cu mediul), extinderea reţelei de trotuare, extinderea pistelor de biciclete şi înfiinţarea unor sisteme de bike-sharing (de închiriere de biciclete) și alte dotări urbane. Am mai scris despre asta și vom mai scrie! Însă, până atunci, trebuie să punctăm un fapt despre care nu se vorbește atât de des. Faptul că podul peste Someș, de la Seini, crește văzând cu ochii. Până acum s-au făcut lucrările ascunse, subterane, dar de acum, oamenii vor putea să își vadă visul cu ochii.

# De ce se numește Podul Unirii
Am surprins-o, la muncă, pe primărița Gabriela Florica Tulbure din Seini, unul dintre cei mai mari performeri edili din Maramureș. Aceasta ne-a mărturisit că se lucrează pe toate fronturile, atât pe fonduri europene, cât și pe PNLD, dar și pe bugetul locale. Vom detalia toate acestea, însă acum ne vom focusa pe unul dintre cele mai importante proiecte pe care le derulează prin PNDL – podul peste râul Someș.

„Lucrările sunt în plină desfășurare. Într-adevăr, am avut o problemă cu acele precipitații abundente din luna mai. S-a umflat foarte tare Someșul și a ieșit în zona inundabilă. Ne folosim, în continuare, de bacul plutitor, cu ajutorul lui, transportăm anumite elemente necesare pentru lucrări. Ne bucurăm, însă, că nu avem facturi restante, iar constructorul este foarte serios. Avem ședință de progres în fiecare săptămână. Sperăm ca, până la finalul anului viitor, să putem trece peste acest pod. L-am numit Podul Unirii, pentru că a început în anul Centenarului, dar și pentru că unește orașul Seini de localitatea Pomi. Suntem în grafic. Termenul de finalizare este de 31 decembrie 2020”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Gabriela Florica Tulbure, primarul orașului Seini.

# Traseul și prezentarea șantierului
Alături de conducerea administrației locale din Seini (primarul Gabriela Florica Tulbure și city manager-ul Vasile Barbul), ne-am deplasat pe șantierul viitorului pod. Nu am anunțat nimic și nici conducerea primăriei, care era alături de noi, fapt care ne-a încântat și mai tare, întrucât am văzut că seriozitatea constructorului este una reală. Am parcurs aproximativ 3,5 kilometri pe un drum pietruit, pornit din strada Cuza Vodă, însă traseul urmează a fi asfaltat corespunzător, în baza proiectului despre care vorbim.

Odată ajunși la fața locului, city manager-ul Vasile Barbul ne prezintă șantierul. Ne arată unde va fi șoseaua, unde vor fi trotuarele și de ce vom avea mai mulți piloni pe partea maramureșeană. Practic, aici, la noi, e zona inundabilă, așadar, este nevoie de o trecere peste nivel pe partea de la Seini, spre deosebire de partea de către Pomi, unde malul este mai înalt. Tot Vasile Barbul ne face cunoștință cu Tudor Dunăreanu.

# Ședință de progres, cu AxaNews.ro
Tudor Dunăreanu este șeful de șantier la podul de la Seini-Pomi. Acesta ne dezvăluie cum stăm cu lucrarea, extrem de importantă. Cu această ocazie, avem o ședință de progres… în progres, live, cu presa, extrem de coerentă, curată și transparentă. “Suntem în etapa de decofrare a culeiei numărul doi de pe malul drept al râului Someș (n.red. – ceea ce va fi, cu ochiul liber, mijlocul podului, din punct de vedere al susținerii). Urmează mutarea cofrejelor pe malul stâng, pentru a face cofrarea culeiei numărul unu, cea din Pomi. Se vor aduce cofrajele circulare și betonarea pilei numărul unu”, a dezvăluit, pentru AxaNews.ro, Tudor Dunăreanu, șeful de șantier.

Pila numărul unu înseamnă primul stâlp, care ridică nivelul de acces rutier și pietonal al podului, peste zona inundabilă, dinspre Seini. După explicație, continuăm ședința de progres. “Stadiul fizic al lucrării ar fi de 15-20%. Ideea este că, până la finalul săptămânii, ei vor încerca să finalizeze armăturile la pila unu și culeia unu, după care se va trece la cofrare, ei vor aduce niște cofraje speciale”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Vasile Barbul.

Tudor Dunăreanu ne explică faptul că astfel de cofraje adimensionare nu se găsesc în România, astfel că ele sunt așteptate. Vasile Barbul a arătat că acestea au fost confecționate special pentru lucrarea aceasta.

# O legătură importantă pentru NV țării
Tudor Dunăreanu, șef de șantier, ne explică faptul că “montarea piloților este o chestiune mai specială din punct de vedere al forajului, iar la cofrajelor metalice speciale trebuie să fim atenți la pereții verticali ai elementelor. Partea dificilă este la structura metalică”. Primarul Gabriela Florica Tulbure punctează ceea ce gândeam și noi. Până acum s-a muncit mult la lucrările ascunse.

“Acum încep să se vadă lucrările. După ce vor fi turnate culeia unu și pila unu va înceăe construcția efectivă a podului, iar aici mă refer la rampele de urcare. Aici se văd deja viitoarele trotuare și cele două aripioare ale culeii”, ne arată Vasile Barbul.

Totodată, aflăm ceea ce înseamnă popii de lemn, adică cei care susțin structura. Mai aflăm că, de la Seini, dacă ar fi să luăm calea Clujlui, întreaga structură aflată acum în construcție, scurtează legătura cu aproximativ 70 de kilometri, din calculele constructorilor. Așadar, nu putem decât să spunem că am văzut, cu ochii noștri, că viitorul pod peste Someș prinde contur. Iar dacă tot se numește Podul Unirii, poate că nu ar fi rău ca și alte administrații locale să se unească în beneficiul cetățenilor, așa cum s-a gândit cea din Seini.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here