EXCLUSIV AxaNews.ro – CUTREMURĂTOR – Mărturii din infernul de la Euphobia. Şase ani de la exploziile care au zguduit Sighetu Marmaţiei – GALERIE FOTO

2479

Astăzi se împlinesc şase ani de la exploziile care au zguduit Sighetu Marmaţiei. Cele două deflagraţii s-au produs în 19 februarie 2012. Prima, în clubul Euphobia din municipiu, iar a doua în cabinetului unui notar, ambele încăperi aparţinând unei clădiri care nu era racordată la gaz.

În urma celor două explozii, 21 de persoane au suferit arsuri grave, 15 dintre răniţii grav fiind transportaţi de urgenţă la Bucureşti. Silviu Comăneci, directorul Berg Gaz Sighetu Marmaţiei, aflat printre cei 15 răniţi transferaţi în capitală, a decedat ulterior la Spitalul de Arşi.

# “Li se vedea sângele pe piele”
Panica stârnită de deflagraţii va fi uitată cu greu de cei care le-au trăit la faţa locului. Groaza prin care au trecut martorii poate fi cu greu descrisă în cuvinte. O martoră la eveniment a relatat, sub protecţia anonimatului, că grozăvia i-a produs un şoc puternic, dar e recunoscătoare că a scăpat teafără. “Eram la intrarea în club, atunci ajunsesem. Coborând scările, am simţit un val de căldură. Credeam că sunt efecte speciale… Când am încercat să deschid ochii, nu am mai putut. Am auzit urlete şi m-am întors instinctiv spre ieşire. Când am simţit frigul, cu greu am deschis ochii şi am realizat că ceva grav s-a intamplat. Am început să văd fete care ieşeau din club şi se aruncau în zăpadă. Lumea era agitată, unii plângeau, alţii ţipau. Începeam să aud fete care strigau după ajutor, li se vedea sângele pe piele. Unii nu mai aveau nici piele. A fost groaznic!… Am mers repede acasă, dar momentul adevărului a fost când am stat în faţa oglinzii; a fost unul pe care nu îl voi uita. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat atât de uşor”, a relatat tânăra pentru AxaNews.ro.

# “Visez că mi se aprind hainele pe mine!”
Prin clipe mai groaznice au trecut cei aflaţi în interiorul clubului. Una dintre tinerele cel mai grav rănite, căreia îi vom proteja identitatea, ne-a mărturisit că are traume mari în urma deflagraţiei din clubul sighetean. Şocul şi arsurile suferite în urma primei explozii i-au cauzat traume puternice. Tânăra mulţumeşte Divinităţii pentru cea de-a doua şansă la viaţă. “Îmi aduc aminte perfect tot ce s-a întâmplat în seara de 19 februarie. Şi acum am rămas cu amintiri neplăcute şi voi rămâne toată viaţa cu ele. Sinceră să fiu, şi acum visez, câteodată, că mi se aprind hainele pe mine sau văd foc. M-a marcat foarte tare ceea ce am simţit. În momentul de faţă, am o frică imensă de foc. Tresar şi atunci când aud cum cineva îşi aprinde ţigara, pentru că îmi aduce aminte de seara aia. Am rămas cu urme pe mâini; probabil le voi avea toată viaţa mea. De altfel, sper din suflet ca procesul prin care trecem, de cinci ani, cu firma de gaz, să se termine. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat a doua şansă la viaţă!”, a relatat tânăra pentru AxaNews.ro.

# Controale, măsuri şi prezent
După şocul din Euphobia s-au luat o mulţime de măsuri. Locul respectiv a cunoscut o importantă schimbare la faţă. Nimic nu mai aminteşte de tragedia produsă în data de 19 februarie 2012. Multă vreme după incidentul care a zguduit cele două imobile care găzduiau clubul şi birourile, angajaţii operatorului de gaz au fost nevoiţi să ia la puricat întreaga reţea, pentru ca nicio explozie să nu se mai producă. S-a vorbit atunci mult despre siguranţa reţelei de gaz din municipiul de pe Tisa. După tragedia de la Colectiv, din 30 octombrie 2015, s-au desfăşurat controale în toate localurile publice din Maramureş şi din ţară. În mod evident, pe listă s-a aflat şi clubul zguduit de prima explozie. Atunci, administratorul mărturisea că i-au trebuit câteva luni să pună la punct toate actele, iar cheltuielile necesare pentru redeschidere au fost mari. Tot atunci, administraţia locală a declarat că perimetrul, acest lucru însemnând atât clădirea fisurată, cât şi terenul, a fost vândut. S-a demolat şi s-a construit altă clădire. În plus, strada e una pietonală acum. Reprezentanţii administraţiei locale au arătat că un expert a verificat întreaga reţea de gaz din oraş, condiţionând câte un aerisitor la fiecare îmbinare de conducte. Acţiunea a durat vreme de un an – un an şi jumătate. Sistemul a fost securizat şi apoi autorizat, astfel că, în prezent, Sighetul este în siguranţă, au dat asigurări responsabilii.

# Remember 19 februarie 2012
În prima explozie au suferit leziuni şi vătămări corporale şase fete şi un băiat. Persoanele surprinse în imobil de prima explozie, după câteva momente de panică, părăsesc imobilul, unii dintre aceştia ieşind în curtea interioară, iar alţii alegând traseul iniţial de intrare. Una dintre persoanele cărora le-au fost incendiate hainele în prima explozie trece cu ele arzând prin zona neexplozivă. În momentul în care flăcările hainelor ajung în contact cu atmosfera explozivă dintr-o altă încăpere, se produce iniţierea exploziei secundare. În cea de-a doua explozie au suferit leziuni şi vătămări corporale 14 persoane din cadrul IPJ Maramureş, Poliţiei Municipiului Sighetu Marmaţiei, Detaşamentului de Pompieri, companiei Berg Sistem Gaz, Jandarmeriei şi un notar public. Directorul firmei de gaz a decedat la câteva zile. Autorităţile au pătruns în clădire după producerea primei explozii şi, imediat după ce au intrat, s-a produs o altă explozie. În urma acesteia, s-a produs distrugerea în proporţie de 75% a imobilului. Toate încăperile au fost afectate, iar zidul dinspre curtea interioară, de la camera unde s-au produs deflagraţiile, a fost distrus în totalitate. În urma deflagraţiilor, membrii echipei de cercetare la faţa locului au fost proiectaţi în afara clădirii, de suflul generat de explozii. După acest eveniment, străzile Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai din Sighet au fost închise, iar echipe de specialişti au continuat verificările cu detectoare de gaz, pentru a identifica posibilele scurgeri. Au fost detectate concentraţii de gaz în proporţie de până la… 98%.

# Prima sentinţă în cazul deflagraţiilor
În luna iunie 2017, a venit prima sentinţă în cazul deflagraţiilor din Sighetu Marmaţiei, de altfel, unul din cele mai complicate dosare care au ajuns vreodată pe masa magistraţilor maramureşeni. După cinci ani şi patru luni de la momentul în care comunitatea de pe Tisa a fost zguduită de explozii, instanţa a venit cu concluzii. Din cei 12 inculpaţi, 7 au primit condamnări. Trei condamnări au fost cu executare, iar patru cu suspendare. S-a lăsat şi cu despăgubiri. Berg SA va trebui să achite victimelor despăgubiri de 1 milion euro, iar ANRE, de 3 milioane euro. Dar, asta nu înseamnă că victimele vor uita curând momentele dramatice de atunci. Şi totuşi, decizia nu a fost definitivă.

# Capetele de acuzare
În cazul persoanelor fizice, s-au dat condamnări pentru infracţiuni precum verificarea şi realizarea unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, fiind încălcată, astfel, legea calitatăţii în construcţii, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În cazul SC Berg SA, condamnarea a venit ca urmare a săvârşirii infracţiunii de verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilirea şi rezistenţa, fiind încălcaltă, astfel, legea calităţii în construcţii, precum şi distugerea imobilelor situate în Sighetu Marmaţiei, str. Corneliu Coposu, nr.3. Tot atunci, instanţa a decis menţinerea sechestrul asigurator aplicat prin încheierea penală asupra bunului în natură reprezentând „reţeaua de distribuţie gaze naturale din municipiul Sighetu Marmaţiei”, aflată în proprietatea SC Berg Sistem Gaz S.A. Tot instanţa a menţinut, la acel moment, sechestrul asigurator aplicat prin ordonanţa emisă de Parchetul de pe lângă ICCJ asupra mai multor imobile deţinute de inculpaţi.

Cătă ŢINEGHE,Crina STAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

Galerie foto – arhivă Glasul Maramureşului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here