EXCLUSIV AxaNews.ro – CONTRACRONOMETRU – Cod roșu de pericole pe Piatra Virgină din Baia Mare. Cum a fost salvat tânărul din calea urgiei și a mistreților. Acum o lună, tot acolo, a mai avut loc un incident (FOTO)

402

Zona înaltă a municipiului Baia Mare ascunde multe secrete, dar și multe pericole. Fiind vorba despre un perimetru cu caracter stâncos, pare locul perfect pentru incidente care nu ar trebui să se întâmple vreodată. Un astfel de incident a avut loc duminică, 7 iulie, însă numai efortul contracronometru al salvamontiștilor maramureșeni a înclinat balanța.

Duminică, 7 iulie, către seară. Prin 112 sosește un apel de urgență. Un tânăr în vârstă de 27 de ani din Baia Mare amenință că se sinucide. Apelul a fost efectuat de soția sa. Să redăm, pas cu pas, firul evenimentelor! Facem precizarea că, pas cu pas, Glasul Maramureșului s-a aflat în contact cu salvamontiștii maramureșeni, pentru a relata situația nou-întâlnită, dar și pentru ca bărbatul să fie adus în siguranță la loc sigur.

# De la apel la căutări
Salvamontiștii urcă spre Piatra Virgină, pentru a-l salva pe bărbatul care vrea să își pună capăt zilelor. Acesta nu ar fi consumat nici alcool, nici substanțe interzise. Tânărul urcase de pe strada Măgura, însă nimeni nu știa, cu exactitate, unde se afla. Pentru cei care nu cunosc perimetrul, acesta nu este unul primitor. Se poate ajunge pe Piatra Virgină pe mai multe trasee amenajate, dar și haotic, prin zone pe care numai cei care locuiesc în zonă le-ar știi, teoretic, mai bine. Problema este că, în zonă, sunt și haite de mistreți agresivi.

Cea care a sunat la 112 este soția bărbatului care amenință să se omoare. Grav a fost, pentru salvamontiști, că omul nu a dorit să ofere locația exactă, nici măcar femeii. Bărbatul, întors în țară de câteva zile (vinerea trecută) amenința că se va arunca în cap, întrucât nu mai voia să trăiască. Cele două fetițe pe care le au bărbatul și soția sa au avut îngeri păzitori. Salvamontiștii care au condus operațiunea fiind vorba despre o zonă accidentată, alături de polițiști, jandarmi și pompieri au reușit să localizeze, aproximativ, locația în care se afla bărbatul.

# Căutările și găsirea tânărului
În numai câteva minute, mai multe echipe mixte au reușit să ia legătura cu bărbatul și s-au apropiat de stânca unde se afla bărbatul. El a fost găsit, în viață. Însă, era desculț și într-o stare fizică precare. Tânărul în vârstă de numai 27 de ani, proaspăt întors din străinătate, lovit, însă, de o decepție, avea membrele amorțite și într-o stare de hipotermie, din fericire, ușoaraă. Salvamontiștii l-au transportat cu o targă specială UT 2000, iar asta ținând cont de faptul că terenul este extrem de accidentat și plin de copaci căzuți de la ultimele furtuni care au izbit Baia Mare. Nu trebuie uitat nici pericolul mistreților agresivi, care pot, oricând, să secere viața lui ori a salvatorilor.

Totuși, echipajele specializate au reușit să îl coboare, la timp, pe bărbat. Urma să se apropie o furtună violentă, marcată de meteorologi cu cod portocaliu. Se știa (și așa s-a și întâmplat!) că va izbi zona înaltă a municipiului Baia Mare. În realitate, a fost vorba despre forfecarea a două fronturi atmosferice de vreme capricioasă. În atari condiții, bărbatul risc să își piardă viața înainte să își ducă, la final, planul suicidal. În cele din urmă, chiar înainte ca furtuna să lovească cu putere, bărbatul a fost predat echipajului SMURD. Acesta l-a transportat la UPU a Spitalului Județean Baia Mare, în vederea efectuării investigațiilor medicale de specialitate.

# Era în depresie accentuată
Cu toate că a părut ușor, nu a fost deloc așa. „Atunci când au ajuns colegii la el, era desculț și speriat. Se afla într-o depresie accentuată, era hipotermic și cățărat pe stâncă. Erau și ceva betoane mai înalte. Văzuse și mistreți, era confuz și supărat. Ne-am bucurat că, într-un final, a cooperat. Nu știm dacă renunțase la tentativa de suicid, ne-am gândit că, poate, a realizat ce ar urma să se întâmple și s-a speriat de ce era să facă. Suntem mulțumiți că, într-un final, totul s-a terminat cu bine”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș.

Să mai spunem și că apelul la 112 a fost efectuat chiar de soția bărbatului. Cei doi se certaseră aprig, după ce, de curând, M.I.P. s-a întors acasă din străinătate. Femeia îl amenințase că îl părăsește, moment în care el a spus că merge și își curmă zilele.

# Zonă foarte periculoasă
În ceea ce privește zona, trebuie să spunem că aceasta este foarte ciudată. Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș o descrie ca fiind “extrem de ciudată, plină de copaci căzuți, bolovani, mistreți, stânci. Nu este vorba, neaparat, despre o diferență mare de nivel, ci despre o zonă de copaci căzuți care pot periclita siguranța salvatorilor.

Bărbatul nu apucase să ajungă pe stânca de sus. Dacă ajungea, era grav. Era adânc în pădure, destul de aproape de ea. Se afla într-un loc unde nu se mai putea orienta și, neavând semnal la telefon, la un moment dat, nu a mai putut fi localizat. Colegii au mers pe două rute și una dintre ele l-a găsit urcat pe o stâncă”, a mărturisit, pentru AxaNews.ro, Dan Benga.

# Tâlhăria de acum o lună
Din nefericire, însă, această zonă mai ferită care aparține municipiului Baia Mare a mai fost scena unui incident, chiar foarte recent, în 8 iunie. Un tânăr de 20 de ani din Baia Mare a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. Acesta va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În fapt, tânărul este bănuit că în timp ce se afla în pădurea din apropierea Parcului Regina Maria, în zona numită Piatra Virgină, și-a agresat partenerul de pahar, l-a lovit cu pumnii în zona abdomenului, trântindu-l la pământ, după care i-a sustras din buzunarul din spate al pantalonilor un telefon mobil şi suma de aproximativ 86 lei, valoarea totală reclamată a prejudiciului fiind de 2.586 lei.

“Evenimentul s-a produs dimineața, în jurul orei 10.25, iar victima, un băimărean în vârstă de 30 de ani, a declarat poliției că nu-l cunoaște pe agresor, dar că a consumat cu acesta băuturi alcoolice. Pe baza semnalmentelor reținute de victimă, polițiștii băimăreni de investigații criminale au reușit să identifice agresorul și au dispus reținerea acestuia. Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie”, a explicat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.

Așadar, atenție mare la această zonă! Nu numai că pare, mai nou, magnet pentru incidente și, în plus, este periculoasă!

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here