EXCELENŢĂ ÎN TURISM – Nouă familii de străini din cinci ţări, stabilite în Ocna Şugatag

800

Staţiunea Ocna Şugatag a tras cartea câştigătoare. Cu paşi repezi, ajunge să devină un veritabil pol turistic de care Maramureşul are atâta nevoie. Prin proiectul Excelenţă în Turism la Ocna Şugatag (ETOS), localitatea are şansa de a atrage fonduri serioase pentru investiţii la fel de serioase, fapt care ar însemna o lovitură în domeniu.

Întâlnirea care a avut loc săptămâna trecută a fost ca un soi de interviu, prin care primarul Mihai Ivaszuk a fost invitat să vorbească despre impactul pe care îl va avea ETOS asupra localităţii pe care o păstoreşte.

Staţiune turistică ca-n Occident

În prezent, de proiectul aflat pe site-ul SEAP sunt interesate cinci firme româneşti. Odată ce procedura este finalizată, lucrările nu vor conteni în Ocna Şugatag. Suportul pentru creşterea potenţialului turistic presupune o mulţime de lucrări pe Axa 7.2 pentru dezvoltarea mediului rural, prin fonduri externe sau guvernamentale, cu participarea bugetului local.
Primarul Mihai Ivaszuk este extrem de încrezător în ETOS, care ar aduce cinci milioane de euro în Ocna Şugatag. “ETOS înseamnă mai multe aspecte. Unul ar fi iluminatul public pe partea dreaptă a şoselei, cu leduri pe stâlpi din metal. Un al doilea ar fi reabilitarea a 16,5 kilometri de străzi şi şase kilometri de trotuare. Un al treilea aspect presupune amenajarea unui Centru Civic, un centru de socializare, respectiv spaţii verzi şi de agrement”, a detaliat, pentru Glasul Maramureşului, Mihai Ivaszuk.

Satul tradiţional Breb, acoperit numai cu lespezi de piatră

Însă, dezvoltarea turistică a staţiunii maramureşene nu înseamnă numai acest proiect. “Am făcut ridicare topografică şi măsurători pentru reabilitarea străzilor din Breb. Nu vrem să le asfaltăm, vrem să facem 21 kilometri de străzi cu lespezi din piatră, să păstrăm ideea de şosele pietruite, şi cu rigole pe margine. Asta, inclusiv pe “zăpoade”, pe unde trece Tăul Morărenilor şi Tăul Chendoaiei, pe drumul Măriuţei, până sub Creasta Cocoşului, în Poiana Popii. Vrem să legăm “satul tradiţional”, care aduce turişti în Breb, de Creasta Cocoşului. În Breb vin mulţi străini. Unii rămân turişti, iar alţii se stabilesc aici, deci rămân de tot. Avem nouă familii de cetăţeni stabiliţi aici din Olanda, Franţa, Anglia, Ungaria şi Austria. Nici căsuţele Prinţului Charles nu rămân neîngrijite. Vine cineva permanent la ele”, a explicat Mihai Ivaszuk.

Este aşteptată o creştere substanţială a numărului de turişti

Staţiunea balneară Ocna Şugatag şi-a arătat forţa în ultimii ani, numărul turiştilor crescând cu fiecare an. “Am avut 30.000 de turişti în anul 2018, în toată comuna. Prognozăm că, odată cu implementarea ETOS, numărul va creşte până la 50.000 pe an, per total. Avem pensiuni în toate satele aparţinătoare şi suntem siguri că numărul se va dubla în perioada următoare în centrul de comună şi că va creşte în satele aparţinătoare. Eu cred că toate casele vor oferi camere de închiriat odată cu creşterea numărului de turişti. Ar fi o reuşită şi vom putea să ridicăm şi mai mult statutul staţiunii”, a spus primarul din Ocna Şugatag.

Un traseu de vis prin Maramureş

Primarul din Ocna Şugatag are un vis, ca turismul din staţiunea sa să fie legat de celelalte obiective turistice din acest colţ de Maramureş. Ocna ar urma să fie centrul unui traseu de vis, exact ca pe Valea Prahovei. “Turistul ar veni la Memorialul Durerii în Sighet. Ar vizita Mănăstirea din Bârsana, ar merge la Biserica din Călineşti, ar vedea vâltoarea de la Sârbi, biserica din Budeşti, cămaşa lui Pintea, iar apoi ar merge în Cavnic. S-ar întoarce către Breb, ar vizita satul tradiţional şi cimitirul vechi, unde sunt crucile celtice, apoi ar veni la staţiunea balneoclimaterică Ocna Şugatag”, a exemplificat Mihai Ivaszuk.

Cătă ŢINEGHE

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui un aquaparc cu tobogane dar si cu piscine cu apa sărată. La drumul spre Hoteni este un dâmb către Ocna Șugatag acolo de exemplu s-ar putea face acest aquaparc datorită faptului că există înclinație naturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here