EVOLUȚIE – Intrările în Maramureș, departe de a fi perfecte

398

Poate părea o obsesie sau o cochetărie, dar revenim asupra unui subiect/aspect: ne interesează cum arată intrările în Maramureș, sunt o carte de vizită a județului. Nimeni nu spune că trebuie să fie acolo postați moroșeni cu pită și cu sare, nici să te intâmpine turme cu oi și cu Miorița recitând. Dar da, intrarea in județ este o carte de vizită. Față de acum câtiva ani, există o evoluție vizibila, chiar dacă nu estetică- se lucrează!

Așa da!

N-a stat lumea in loc de când se visa înlocuirea fusurilor cu țurgălăi din beton cu ceva mai uman, mai cald. Doar că nu s-a lucrat acolo, la acel detaliu. La Ariniș spre Cehu Silvaniei, de exemplu, se lucrează la Drumul Nordului, va fi unul dintre drumurile etalon ale sudului de judet. Întâmplator, s-a reumplut balta de la Ariniș și au revenit păsările, astfel incât la doar câțiva kilometri de la intrarea in județ, pe un viitor drum ca-n palmă, vei putea admira lebede, lisite, egrete. La Prislop, în nord-est, schimbarea deja există, drumul național 18 e deja modernizat, se circulă elegant. În plus, față de acum un deceniu, in zonă au apărut o pârtie de schi, cazări, o mănăstire. Iată o alta intrare cu care să te mândrești, incărcată fiind și de istorie, deocamdată nesemnalizată sau localizata de vreun indicator.

O altă surpriză a ultimilor ani este intrarea in județ pe la… Suciu de Sus! Nimic nu prevestea apariția acelui drum, dar el s-a făcut și face o legătura interesantă, peste dealuri, către Agrieș din Bistrița Năsăud, de acolo spre Dej sau spre Bistrița! Și tot în sudul județului, una din intrările care erau gata frumoase ca aspect (deși pline de gunoaie aruncate…) e cea de la Coroieni-Baba spre Poiana Blenchii și județul Sălaj. Tot cu acces spre europeanul 58, în traseul spre Dej-Cluj. Aici se lucrează, se reabilitează și se asfaltează drumul, o altă intrare de județ de care suntem mândri, cu intrarea direct printr-o rezervație naturală, cu defileu, izvor cu nume porcos, stânci și ultimii vărari în activitate din Maramureș, cu celebrele cuptoare! Cu titlu de „așa mda” intra în listă și intrarea in Maramureș dintre Bistrița, pe DN17C, de la Săcel spre Romuli-Telciu. Drum bun, serpentine, pe limita parcului national Pietrosul Rodnei, intrarea a beneficiat de lucrari recente, are motel dar si fresce

si lucrari de beton monumentale dar la limita kitschului.

Asa nu tare…

Nu e nimic nou însă la alte intrări în județ. Traseu de Huta-Certeze de pe DN 19 e asfaltat bine, dar geme de gunoaie, de la locația Sâmbrei Oilor și prin pădure, peste tot. Traseul de la Boiereni spre Măgoaja e frumușel ca ruta, are și poartă lăpușeană făcută de maestrul Perta Cuza, dar nu are nici un popas, bar, nimic. Mesteacănul e la fel cum il stiți, la fel ca intrarea dinspre Seini, cele mai circulate rute de intrare-ieșire din judet. De la Țicău spre Benesat, desi traseul ar avea potențial de a avea o intrare etalon, cu râul Someș pe de o parte a drumului și cu calea ferată pe viaduct deasupra drumului pe cealaltă, zona geme de gunoaie, și nu vorbim de un ambalaj-două, ci de saci imenși descărcați din masini… În fine, la Bicaz ar fi o altă intrare utilă, prin Babta spre Satmar, dar e viciata de o portiune de drum absolut bombardat, de câtiva kilometri, pe partea satmareana.

Evident, exista evolutie. A mai ramas o singura intrare in Maramures de care chiar ne e rusine, e cea de la Ardusat spre Pomi, trista, seaca, plina de gunoaie si cu semne de toaleta in natura ad-hoc…

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here