EVENIMENT – “Zilele Rohiei” se desfășoară în perioada 23-30 iulie

716

În perioada 23-30 iulie, se desfășoară “Zilele Rohiei”, eveniment cultural-religios ajuns la ediția a XX-a.

În acest interval, la mănăstirile “Sfânta Ana” Rohia și Rohița au loc două tabere de pictură, sub genericul “Sfinții români, ocrotitorii noștri”, la care participă tineri seminariști și iconari consacrați din Transilvania.

Duminică, 29 iulie, de la ora 9.45, va fi oficiată la Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia, sfânta și dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Va urma, la ora 11.45, parastasul de pomenire pentru monahul Nicolae Steinhardt, la împlinirea a 106 de la nașterea sa, și pentru preotul ctitor Nicolae Gherman.

Luni, 30 iulie, de la ora 9.30, va avea loc, în fața bisericii din Rohia, dezvelirea și sfințirea bustului preotului ctitor Nicoale Gherman, căruia îi va fi decernat post-mortem titlul de cetățean de onoare al orașului Târgu Lăpuș.

În aceeași zi, de la ora 10.30, se va desfășura simpozionul “Zilele spiritualității și culturii la Mănăstirea Rohia”, dedicat preotului ctitor Nicolae Gherman și monahului Nicolae Steinhardt.

În afara celor doi ierarhi ai eparhiei și a reprezentanților autorităților, printre cei care vor participa la simpozion se numără conf. univ. dr. Șerban Turcuș, pr. prof. dr. Ștefan Iloaie, conf. dr. George Ardeleanu, conf. dr. Florian Roatiș,scriitorul Horea Bădescu și Arhim. Macarie Motogna.

Va urma, la ora 13, vernisarea expoziției de icoane “Sfinții români, ocrotitorii noștri”, la Centrul cultural monahal “N. Steinhardt”.

Evenimentul “Zilele Rohiei” este organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia, fundația “Nicolae Steinhardt”, mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” Rohița și Parohia Ortodoxă Rohia.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here