EVENIMENT – Ziarul Sfatul, retipărit după un secol

1061

Colecția ziarului “Sfatul”, primului ziar în limba română din Maramureș, a fost retipărită și adunată în coperțile unei cărți. Volumul a fost lansat vineri, 20 iulie, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Subintitulat „Organ oficios al Consiliului Național Român Comitatens Maramurăș”, “Sfatul” a apărut la Sighet în data de 7 decembrie 1918, la câteva zile după Marea Unire. Ziarul a fost tipărit timp de un an, cu o întrerupere de un număr, ultimul dintre ele văzând lumina tiparului în data de 19 decembrie 1919.

Ideea de a readuce la lumină a colecției ziarului a aparținut unui grup de cadre didactice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, filiala Baia Mare, format din lect. univ. dr. Ioan Liviu Tăut, manager proiect, prof. univ. dr. Nicolae Iuga, consultant științific, lect. univ. dr. Magnolia Tilca și lect. univ. dr. Laura-Rebeca Stiegelbauer.

“După ce am reușit să citesc toată colecția, mi-am dat seama că are o valoare documentară deosebită. Colecția reprezintă o sursă de cunoaștere de bază, pentru anumite întâmplări petrecute în perioada respectivă.

Chiar de la primul număr este prezentă în paginile ziarului conica deplasării la Alba Iulia a delegației din Sighet. De asemenea, sunt prezentate evenimentele integrării Maramureșului în România mare, care nu a fost una simplă. Autoritățile hortyste și bolșevicii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a împiedica acest lucru.

Foarte interesantă este și cronica predării puterii la Prefectura Maramureș, din aprilie 1919, când a fost instalat primul prefect român desemnat de Regele Ferdinand”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Iuga.

“Colecția ziarului <<Sfatul>> reprezintă primul document al identității naționale în Sighet. Să nu uităm că Sighetul era la acea vreme al treilea comitat ca importanță din statul austro-ungar.

Practic, cei care au scris ziarul puteau fi arstați în orice moment. Citindu-le articolele pot să vă spun că au fost niște oameni foarte talentați”. a adăugat istoricul Ilie Gherheș.

“Sfatul” a fost redactat de dr. Vasile Kindriș și dr. Titu Doroș.

Volumul lansat ieri a fost tipărit cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș, astfel că el va fi donat tuturor bibliotecilor importante din Transilvania.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here