EVENIMENT – Troița de la Muzeul Satului a fost sfințită a doua zi de Paște

280

Muzeul Satului de pe Dealul Florilor și-a deschis porțile pentru hramul bisericii monument ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, dar și pentru sfințirea troiței în a doua zi de Paște. Luni, 29 aprilie, slujba religioasă a început la ora 10.30, iar deschiderea oficială a avut loc la ora 13.00.

Băimărenii prezenți la Muzeul Satului au avut parte apoi de un spectacol folcloric, dar și de un târg al meșterilor populari. Consiliul Județean a anunțat că troița a fost ridicată în memoria maramureșenilor care au participat activ la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918.

”Îl avem aici, în mijloc, pe Președintele Adunării Naționale, George Pop de Băsești, străjuit, în stânga și în dreapta, de ceilalți maramureșeni participanți la acel important eveniment al României. Nu este un loc mai potrivit decât Muzeul Satului pentru a amplasa această troiță, deși, atunci când am luat decizia de a o realiza, ne-am gândit că am putea să o punem în fața Palatului Administrativ din Baia Mare, acolo unde este poarta maramureșeană.

Troița maramureșeană este în patrimoniul național și, în urmă cu o săptămână, am participat la un concert de pricesne unde am auzit cea mai nouă priceasnă cântată de maramureșeanca Paula Seling și care se intitula Troiță maramureșeană. Refrenul pricesnei spunea așa: Troiță maramureșeană, nu ne părăsi/ Ar rămâne țara prea orfană dacă ai pleca și tu/. Încercăm, prin tot ce ne stă în putință, să marcăm fiecare simbol al României, al Maramureșului și, de data aceasta, am hotărât ca această troiță să fie aici în Muzeul Satului”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

S-a deschis oficial sezonul de vizitare al Muzeului Satului

Directorul Muzeului Satului, Monica Mare, a reamintit tuturor celor prezenți că ”satul din inima orașului este viu, iar prin toate activitățile pe care le desfășurăm aici încercăm să păstrăm tradițiile, obiceiurile, să purtăm portul popular la fel ca strămoșii noștri și facem toate acestea pentru că Maramureșul este frumos și dorim să arătăm lumii că avem cu ce să ne mândrim”.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here