EVENIMENT INTERNAŢIONAL – Școala de Vară ARE 2018 și-a deschis oficial porțile

315

Oficialitățile județene și locale, alături de oficialii Adunării Regiunilor Europei, au dat startul manifestărilor din cadrul Academiei de Vară ARE 2018. Deschiderea oficială a acestui eveniment internațional s-a bucurat de prezența autorităţilor judeţene, respectiv a președintelui Academiei de Vară AER Rune Fredriksen. A fost prezent şi vicepreședintele AER, Nina Björby, care a declarat deschis evenimentul Summer Academy ARE 2018.

„Este o mare onoare să mă aflu aici și este o mare oportunitate pentru mine să deschid Academia de Vară AER. Fără Maramureș și incredibilele locații pe care le oferă, această întâlnire ar fi fost fizic imposibilă. Organizatorii merită un mare rând de aplauze, chiar dacă evenimentul nu a început în totalitate. Nu uitați, cultura pe care o construim azi va fi moștenirea culturală de mâine. Sunt mândră că AER continuă să organizeze Academia de Vară. Împreună vom încerca să construim o lume mai bună în ciuda micilor obstacole pe care le vom întâlni în calea noastră. Însă trebuie să îmi promiteți trei lucruri: să aveți grijă de voi, să nu lăsați pe nimeni în spate și să nu uitați să vă distrați. Declar, acum, oficial, începutul Academiei de Vara în Maramureș”, a arătat Nina Björby, vicepreședintele AER.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea s-a arătat încântat de faptul că județul Maramureș găzduiește anul acesta un eveniment care are un caracter internațional și a declarat că apreciază mult deschiderea organizației Adunării Regiunilor Europei pentru desfășurarea acestuia în județ.

„Mă simt foarte onorat că anul acesta Academia de Vară este organizată în Maramureș, deoarece este un an foarte special pentru noi, românii. Este anul Centenarului, când sărbătorim 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri a României. Mă bucur nespus de faptul că cele mai multe activități se vor ține în Baia Mare sau în apropiere de Baia Mare, în zona munților și în zonele rurale. Sper ca într-o zi să reveniți din calitatea de turiști sau că veți povesti prietenilor despre experiența voastră în Maramureș și își vor dori ei să ne viziteze, ca turiști. Cel mai important lucru pe care îl veți aprecia aici sunt oamenii. Mulțumesc că ați acceptat ca, anul acesta, Maramureșul să fie gazda acestui eveniment de talie internațională”, a specificat Gabriel Zetea.

Potrivit Consiliului Judeţean Maramureş, participanții înscriși la Academia de Vară au asistat, pe parcursul primei zile, la sesiunea plenară despre politici culturale la nivel european și național și rute culturale europene, prezentate de Virgil Nițulescu de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, respectiv Steliana Cojocariu din cadrul Ministerului Turismului.

Nu au lipsit momentele artistice susținute de un tânăr artist participant al Național Youth Arts Festival din Norvegia. Au urmat, apoi, o serie de workshopuri despre ceea ce aduce în prim plan bogata moștenire culturală a Maramureșului și modul în care poate fi pusă în valoare, pentru a stimula dezvoltarea regională și proiectele județului. În completarea programului, oaspeții au vizitat Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic” Baia Mare, Turnul lui Ștefan și Bastionul Măcelarilor.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here