EVENIMENT – Scriitorul Horia Gârbea, prezent în Baia Mare

511

Scriitorul Horia Gârbea a fost prezent în această săptămână în Baia Mare la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu”. Cu această ocazie, a susținut, în colaborare cu Cenaclul literar „Petre Dulfu” conferința „Shakespeare – sonete celebre, sonete ascunse”.

“Shakespeare rămâne un scriitor actual, indiferent de vremurile pe care le trăim. {i românii se regăsesc în volumele lui. De exemplu, în “Henric al VIII-lea” o autoritate a statului se confruntă cu corupția unui înalt demnitar. Este vorba de un arhiepiscop pe care, până la urmă, Henric al VIII-lea îl demite”, a spus Horia Gârbea, cu această ocazie.

Conferința a fost urmată de lansarea cărților „Lunaticul, îndrăgostitul și poetul sau despre personajele lui Shakespeare” și „Poeme cu înger”, ambele sub semnătura aceluiași Horia Gârbea și a cărții aniversare „Florica Bud – Oglindă în timp”.

Într-o declarație acordată cotidianului “Galsul Maramureșului”, Horia Gârbea a vorbit despre condiția actuală a scriitorului în România.

“Tot timpul apar și dispar edituri, este vorba de o chestiune strict economică, concurența este foarte mare. Cititorii se polarizează, dar tot timpul există o nișă în care se regăsesc. Scriitorii trebuie să aibă unde să-și publice creațiile. Cele care duc această flacără mai departe sunt, însă, bibliotecile, unde trebuie să ajungă cărțile noastre.

Trebuie să ne îndreptăm atenția spre Diaspora, unde sunt români care vor să ne citească operele și, mai ales, aceștia sunt interesați ca și copiii lor să ia contact cu literatura română”, a spus scriitorul Horia Gârbea.

Horia Gârbea s-a născut în data de 10 august 1962 în București. Este doctor în inginerie din 1999, cu o teză din domeniul fiabilității construcțiilor. De altfel, Horia Gârbea este profesor la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din București, din 1987.  A publicat opt volume cu caracter științific și didactic.

În domeniul literar, a debutat în 1982 cu poezie. A fost membru al cenaclului Universitas, condus de criticul Mircea Martin. Din 2000 a fost secretar al secției de dramaturgie a Asociației Scriitorilor Bucurețti.

Apoi, din noiembrie 2003, îndeplinește funcția de secretar al Asociației Scriitorilor București (ASB), pentru ca în 2005 să fie ales președinte al ASB. Este membru al Comitetului director al Uniunii Scriitorilor din 2005.

După 1989 a avut o activitate intensă de publicist și autor de literatură. A publicat poezie, proză, teatru, critică literară și teatrală, eseuri. A tradus în română și a adaptat pentru scenă 16 piese ale unor cunoscuți dramaturgi străini.

A publicat aproximativ 30 de volume de literatură, obținând numeroase premii literare. Romanul “Căderea Bastiliei” a fost distins cu trei premii naționale în 1998.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here