EVENIMENT CULTURAL – Lansare de carte la Hanul lui Cobâlă

42

Azi, 15 octombrie, ora 15:00, la Hanu lui Cobâlă, va avea loc un eveniment cultural de excepție. Va fi lansare de carte și un scurt concert.

Scriitorul Nicoară Mihali ne-a oferit mai multe detalii despre carte.

„Cartea de față, <<Mihali Gavrilă ȘtrifundăVeniți cu mine sau aprind satul!>>, este o frescă despre viața Maramureșului în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și în primii ani de comunism.

Este povestea grandioasă a unui erou. Primarul Borșei, Mihali Gavrilă Ștrifundă în fruntea a 11.000 de maramureșeni înarmați cu arme, coase și furci, pleacă spre Sighetu Marmației să elibereze Maramureșul alipit forțat Ucrainei sudcarpatice. Ordinul lui a fost: <<Veniți cu mine sau aprind satul!>>. Acest fapt a pornit din prisma primarilor care au semnat alipirea Maramureșului la Ucraina.

Eroul a fost toată viața un haiduc și de aceea cartea despre el se lansează într-un han haiducesc. Ștrifundă se stinge din viață la vârsta de 60 de ani în celula 33 a închisorii din Botoșani.

În acest volum am preluat mesajul lui Ștrifundă și am invitat toți primarii din Maramureș în Hanul lui Cobâlă ca să le spun: Veniți cu mine să salvăm cultura și tradițiile Maramureșului sau vă aprind primăriile!”.

 Vor prezenta: Ștefan Berci, Radu Titircă Gheorghe Todincă și Nicoară Mihali

La acest eveniment va cânta soprana Sara Mihali- studentă, iar la pian compozitorul Ionică Pop- conf.univ.dr. de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj Napoca.

Bianca NEMEȘ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here