EVENIMENT – Bustul lui Elie Wiesel va fi amplasat în Sighetu Maramației

449

Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, va avea un bust în municipiul Sighetu Marmației. Lucrarea ce aparține sculptorului Ioan Ladea va fi dezvelită duminică, 27 mai, la ora 13, în curtea Casei Memoriale Elie Wiesel. Costurile necesare pentru realizarea lucrării au fost suportate de Anton Fishman, Alexandru Tivadar și Florin Marina.

Elie (Eliezer) Wiesel s-a născut în România (30 septembrie 1928), ca al treilea copil și singurul băiat dintre cei patru copii ai lui Șlomo și Sara Wiesel, într-o familie de evrei care aveau o băcănie în Sighet. Orașul Sighet avea în perioada aceea o populație evreiască de 38,6%.
A decedat în data de 2 iulie 2016, la New York (SUA). Elie Wiesel a fost scriitor (în limbile franceză, engleză, idi[ și ebraică), eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului. Fiind unul dintre cei mai cunoscuți supraviețuitori ai Holocaustului, a fost distins în anul 1986 cu premiul Nobel pentru Pace.
În 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură, iar în 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
A publicat 57 de cărți, cea mai cunoscută fiind “Noaptea”, o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste.

Programul evenimentului ce va avea loc duminică la Sighetu Maramației mai cuprinde un tur al casei memoriale și vernisajul expoziției temporare “Cărți religioase evreiești tipărite la Sighet”. Volumele au fost donate de dr. Ascher Ben Shmuel din Zurich (Elveția).

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here