EVENIMENT – Bust al lui Vasile Lucaciu pe strada din Baia Mare care-i poartă numele

592

„Centenarul Unirii 1918-2018. Maramureşul înainte şi după Marea Unire a Românilor” este unul dintre proiectele organizate de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş în cooperare cu Consiliul Judeţean Maramureş, finanțat de Ministerul Culturii şi Identităţii Culturale. Acesta presupune realizarea unor studii și comunicările științifice care au ca subiect contribuțiile locale, unele dintre ele cu rol hotărâtor în luarea deciziilor istorice.

Scopul acestui proiect constă în evidențierea contribuției importante a ținuturilor istorice Chioar, Codru, Lăpuș și Maramureșul istoric, la făurirea României Mari precum și a rolului personalităților locale în desfășurarea evenimentelor de acum 100 de ani.

„Ne-am luat rolul în serios în ceea ce privește sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Maramureșul, în urmă cu 100 de ani, a fost în prima linie, iar prin ceea ce facem acum încercăm să aducem recunoaștere și recunoștință celor care au fost corifei ai Marii Uniri și tuturor celor care au contribuit la formarea statului român. Este o datorie pe care ne-am asumat-o și pe care încercăm să o ducem la bun sfârșit. Prin astfel de momente de memorialistică dedicate acelui eveniment măreț din viața națiunii române încercăm să ne aducem aminte de cine suntem și cine au fost strămoșii noștri”, a precizat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

S-a vorbit, printre altele, despre pr. Vasile Lucaciu, personalitate pe care Maramureșul a dat-o în panteonul neamului românesc, vicepreședintele CJ Maramureș punctând faptul că personalitatea pr. Vasile Lucaciu va fi cinstită printr-un monument comemorativ.

„Există un proiect câștigat pentru realizarea unui bust al lui Vasile Lucaciu, aici, în Baia Mare, undeva în zona străzii care-i poartă numele. Este tot un proiect câștigat de data aceasta de Municipiul Baia Mare și lansat de Ministerul Culturii și Identității Naționale”, a adăugat Ioan Doru Dăncuș.

Programul „Centenarul Unirii 1918-2018. Maramureşul înainte şi după Marea Unire a Românilor” cuprinde realizarea și prezentarea a 24 de lucrări științifice despre istoria și evoluția Maramureșului. De asemenea, au fost prezentate cărțile „Marele Război în memorialistica românilor din Sebeş” (Mihai-Octavian Groza), „Corpul voluntarilor români. Jurnal de război. Soldat Constantin Brânzei, prizonier în Siberia (1916-1920)” (Gheorghe Brânzei), „Formarea elitei ortodoxe din Transilvania, Banat şi Crişana la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Studenţi români din Transilvania, Banat şi Crişana la Facultatea de Teologie a Universităţii din Cernăuţi” (Răzvan Neagu), „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (Marius Câmpeanu – coord., Ionela Simona Mircea, Melinda Mitu, Elena Elisabeta Pleniceanu, Constantin Băjenaru), „Vlaho-bulgari şi bizantini (1185-1204). Aspecte militare ale luptei pentru supremaţie în Peninsula Balcanică”.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here