EVENIMENT – Monografia satului Rogoz, lansată în Târgu Lăpuș

288

Azi, 5 august, va avea loc lansarea volumului „Monografia satului Rogoz –Maramureș”, scris de Gheorghe Herman, fiu al satului. Evenimentul va avea loc, la ora 12, la Casa de Cultură „Vasil Latiș” din Târgu Lăpuș. Cartea este prefațată de prof. univ. dr. Valentin Chifor, născut pe aceleași meleaguri.

Satul Rogoz aparține orașului Târgu Lăpuș, este atestat documentar din anul 1488 și are peste 1.000 de locuitori. În această localitate s-a născut și cunoscutul meșter popular Alexandru Perța-Cuza, care a construit peste 2.500 de troițe de lemn. Printre fiii satului maramureșean se mai numără și poetul și istoricul Dan Bodea. Satul Rogoz este cunoscut și prin biserica din lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, construită în anul 1663. Biserica a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în decembrie 1999.

La finalul lansării, fiecare participant va primi din partea autorului câte un exemplar din această carte. Ofițerul în rezervă Gheorghe Herman a mai scris până acum cartea autobiografică „Drumul printre stele” și lucrează la „Monografia Oradiei”.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here