ESTE NECESAR – Sistemul RO-ALERT va fi testat, zilele acestea, în Maramureș. Vezi calendarul pe localități

289

S-a vorbit foarte mult despre Sistemul RO-ALERT, în ultima vreme, în Maramureș. Asta și ca urmare a faptului că județul nostru a fost luat la țintă de furtuni violente, unele cu aspecte de tornadă.

Mulți maramureșeni s-au plâns că nu au primit mesajele de alertă, în care să fie avertizați să se adăpostească ori să ia măsuri eficiente, în timp util și real, pentru a-și proteja bunurile din cauza naturii dezlănțuite. Tocmai din acest motiv, în perioada 16-26 iulie, la nivelul județului Maramureș, va avea loc o nouă rundă de testări ale celebrului sistem, care, deși extrem de util, încă are numeroase lacune.

# Calendarul testărilor
ISU Maramureș a întocmit un calendar pentru aceste testări. Ziua de 18 iulie va fi destinată locuitorilor din Sighetu Marmației. Apoi, în 19 iulie, începând cu ora 10.00, timp de două ore, testările vor avea loc în Târgu Lăpuș, Coroieni și Suciu de Sus. În 22 iulie, de la aceeași oră, localitățile vizate vor fi Săcălășeni, Dumbrăvița, Coaș, Copalnic Mănăștur, Șișești, Cernești, Baia Sprie, Desești, Târgu Lăpuș, Cupșeni, Lăpuș, Băiuț, Cavnic, Ocna Șugatag, Budești, Botiza, Călinești, Poienile Izei, Strâmtura și Bârsana. În data de 23 iulie, începând cu ora 09.00 și până la ora 12.00, se vor face verificări ale sistemului RO-ALERT în Giulești, Oncești, Călinești, Bistra, Repedea, Ruscova, Ieud, Dragomirești, Groșii Țibleșului, Ocna Șugatag, Cavnic, respectiv Budești. În același interval orar, se vor face testări, în 24 iulie, în toate unitățile administrativ-teritoriale, care se învecinează cu localități din alte județe, inclusiv cele care sunt localități de graniță a teritoriului național. În alte trei zile, 25, 26, respectiv 30 iulie, timp de două ore, de la ora 10.00, testările vor viza toate unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului Maramureș.

# Care este scopul testărilor
Activitatea are scopul de a examina funcționarea sistemului prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone. Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa următorul mesaj: “_TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”_. Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile. Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile. Autoritățile au asigurat opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestor activități de testare a sistemului.

# 400 de mesaje în situații reale
Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale. Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.

# Ce este Sistemul RO-ALERT
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră. Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se află în acele zone.

# Când se transmit mesaje RO-ALERT
Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

# Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro, au anunțat autoritățile competente.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here