ERA ȘI CAZUL! – La 31 de ani de la Revoluție, o bază sportivă nouă va fi construită în Baia Mare. Nu se știe când va fi gata

153

La 31 de ani de la Revoluție va fi făcută prima investiție majoră în infrastructura sportivă a municipiului Baia Mare. Este vorba de o Bază sportivă de Tip 1, care va fi construită pe strada Dr. Victor Babeș nr. 64, pe terenul deținut de fostului Grup Școlar Minier, acum Liceul „Gheorghe Lazăr”. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România.

„Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a semnat ordinul prin care 14 noi amplasamente sportive se adaugă Listei – sinteză a obiectivelor de investiții din cadrul <<Programului național de construcții de interes public sau social>> – Subprogramul <<Complexuri sportive>>. Bazele sportive Tip 1 vor fi realizate prin Compania Națională de Investiții (CNI)”, informează reprezentanții Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România.

În afara investiției care va fi realizată în Baia Mare, vor mai fi construite baze sportive similare în județele: Călărași (municipiul Călărași), Giurgiu (orașul Mihăilești), Iași (comuna Țibănești), Ilfov (orașele Buftea și Pantelimon), Botoșani (orașul Bucecea), Caraș-Severin (municipiul Reșița), Călărași (municipiul Oltenița), Sălaj (municipiul Zalău), Teleorman (municipiul Alexandria), Timiș (orașele Buziaș și Sânnicolau Mare) și Vrancea (satul Golești).

Deocamdată nu a fost anunțată data la care vor începe lucrările la noile baze sportive și nici termenul de execuție.

#Nocturnă și tribună cu 500 de locuri

Conform documentației tehnice aprobate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Baza sportivă de tip 1 include un teren de fotbal cu dimensiuni omologate de UEFA și FRF (105m x 68m), dotat cu nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori. De asemenea, în cadrul bazei va fi construit un teren mic (20m x 40m), ce va fi marcat pentru minifotbal, handbal, baschet și tenis de câmp, o clădire cu vestiare și birouri administrative și o parcare pentru autovehicule și autocare.

„Suprafața minimă de teren necesară construirii este de aproximativ 13.202 mp (dimensiuni minime lungime 164m, lățime 80,5m). Valoarea estimată a lucrărilor este de 8,15 milioane lei (1,6 milioane euro)”, precizează reprezentanții Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Investiția care va fi realizată pe strada Dr. Victor Babeș nr. 64 din Baia Mare ar urma să schimbe în bine fața zonei, care arată acum deplorabil. Este totuși greu de crezut că vor putea fi demolate și ruinele care aparțin de fosta uzină de preparare a minereului.

#Problema fotbalului băimărean nu va fi rezolvată

Este foarte bine că se va construi o nouă bază sportivă în Baia Mare, dar aceasta nu va satisface nevoile reale ale fotbalului din oraș. În cazul în care CS Minaur va ajunge în Liga 2, cele 500 de locuri din tribune ar fi cu siguranță insuficiente pentru suporteri. Despre meciuri de Liga 1 pe acest teren nu are rost să discutăm. În schimb, s-ar putea juca partide oficiale de Liga 3, Liga 4 și juniori. În plus, CS Minaur s-ar putea antrena în condiții normale.

Vestea construirii noii baze sportive, care nu se știe când va fi gata, a fost răspândită de mai mulți oameni politici sau aflați în funcții publice, care vor să-și asocieze imaginea cu această reușită. Problema este că Baia Mare tot nu va dispune de o arenă pe măsura aspirațiilor și nu se întrevăd șanse să fie construit un nou stadion. Cei care au răspuns de destinele orașului după Revoluție nu au făcut mare lucru și „Minerul” va juca tot pe stadionul „Viorel Mateianu”, care arată deplorabil, tribuna a II-a fiind scoasă din uz. Experții în construcții au decis că nu mai prezintă siguranță pentru spectatori. Tot o rușine este și terenul al II-lea, pe care cu greu pot fi făcute antrenamente, fiind plin de denivelări.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here