SPIONAJ RUSESC ÎN MARAMUREȘ? – Noi mărturii șocante din pădurea de la Săpânța. Epava, ridicată din munți (VIDEO ȘI FOTO)

1177

După amiaza zilei de joi, 9 mai, a adus un incident mai puțin obișnuit în Maramureș. Un bărbat a fost găsit mort, la manșa unui elicopter prăbușit în zona înaltă a comunei Săpânța, una accidentată, greu accesibilă.

Macabra descoperire a fost făcută de un cioban care avea stâna în apropiere. El a fost cel care a alertat autoritățile. Nu se știe cum, însă, fiind o informație la cald, telefonul fără fir a dat ca sigur că bărbatul găsit decedat ar fi un parapantist. Ulterior, atunci când forțele de intervenție au ajuns la fața locului, au constatat că este vorba despre un elicopter de fabricație rusească, de tip KA 26, utilizat în țara de origine și cele din estul Europei. Chiar și în România se folosește, însă strict pentru stropire cu soluții, fertilizare și combaterea dăunătorilor. În Belarus, însă, acest tip de aparate de zbor este utilizat de forțele de intervenție. Acest detaliu a oferit primele indicii.

# Mărturii de la fața locului
La fața locului, s-au deplasat autorități locale și județene, pe segmentul de intervenții. “La ora 15.30, am fost sesizați cu privire la eveniment. După aproximativ 40 de minute, am ajuns la elicopter și am găsit pilotul decedat. Au venit cei de la SMURD, poliție, jandarmerie. Din câte am văzut noi, cel mai probabil a zburat la joasă altitudine și s-a agățat de vârfurile copacilor, poate circula pe timp de noapte, nu se știe încă. Elicopterul era aproape improvizat, deci nu era într-o stare extraordinară. Pilotul era cu picioarele prinse între fiarele contorsionate, sub manete. După cum era așezat, s-a lovit la cap la impactul cu solul. A murit de cel puțin trei săptămâni, corpul lui era descompus deja. Elicopterul era prăbușit în copaci. La ora 12 noaptea, cadavrul a fost preluat și transportat la Medicină Legală, la Sighetu Marmației, pentru expertiză. Asupra bărbatului s-a găsit și pașaportul său. Este vorba despre un cetățean din Belarus, ofițer de aviație”, a explicat, în exclusivitate pentru AxaNews.ro, Gheorghe Stan, primarul comunei Săpânța.

# Omul care a găsit epava
AxaNews.ro l-a găsit pe ciobanul care a făcut macabra descoperire în ziua de 9 mai, la orele după amiezii. „Am văzut un om şi am crezut că îl pot salva. Apoi am observat că umblă muşte pe el şi m-am speriat pentru că nu am ştiut ce să fac. Când am văzut elicopterul am crezut că sunt ăştia de la APIA, că mai umblă ei pe aici. Şi atunci m-am învârtit roată, i-am văzut capul omului. Era negru la faţă. Am coborât mai jos, unde era semnal şi l-am anunţat pe unul de la noi şi el a sunat la poliţie. Nu am auzit nici avioane pe aici, e prima dată. Eu cred că e demult aici, că se vede asta. Nici nu mi-a venit să cred când am văzut. Ăştia de la APIA mai vin pe aci să vadă cum e terenul, cum e lucrat. Nu am ştiut că e străin. Am dat telefon acasă şi mi-au spus că nu e de la noi. Eu am fost crescut de părinţi că primul ajutor se dă, dar nu am mai avut pe cine ajuta”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Ioan Pop.

# Printre primii la fața locului
La fața locului s-a aflat și Sandu Griguţă, şeful Districtului Silvic IV Săpânţa. Acesta se numără printre oamenii care au ajuns primii la locul unde a fost descoperită epava aparatului de zbor. Acesta are propriile opinii cu privire la incident, după atâtea ipoteze legate de contrabanda cu țigări sau spionaj rusesc. „După cum erau loviţi arborii sus, părea că venea dinspre Baia Mare spre Ucraina. Aşa era după cum erau lovite crengile şi aeronava era în picaj, cu botul în jos. Ori a rămas fără combustibil, ori a fost pe timp de noapte şi nu a apreciat înălţimea. Acestea sunt cele două variante. Acolo e pădure înaltă şi un izvor foarte mare, adânc şi probabil a fost indus în eroare de înălţimea faţă de arbori și s-a agăţat în arbori. E clar că din Belarus nu avea cum să vină cu acest elicopter pentru că nu are rezervor suficient. Pilotul purta geacă de piele, cu guler alb, pantaloni gri. Era cum vedem şi în filmele mai vechi că arată piloţii. Aeronava este interesantă. La formă seamănă cu avionul, dar are elice ca elicopterul. Specialiştii au spus că e fabricaţie veche, rusească”, a spus Sandu Griguţă.

# Epava, coborâtă din munți
Epava elicopterului va fi coborâtă din munţi abia azi, 11 mai, când la Săpânţa ajung reprezentanţii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile. Până atunci, aceasta a este păzită 24 din 24 de ore de către jandarmii maramureşeni. Încă un element care nu trebuie uitat. Între Baia Mare și Săpânța există o linie dreaptă de aproximativ 35-40 de kilometri, pe relația sud-nord, în care nu există nicio așezare umană (numai un punct important de reper, Poiana lui Dumitru). De altfel, dacă urci din Baia Mare pe direcția nord, ajungi în Săpânța. Însă, cum ar fi parcurs distanța un aparat de zbor, fără a fi reperat de nimeni? Da, zburând sub altitudinea de o sută de metri. Însă, de unde a pornit? Pentru că Baia Mare este, totuși, așezarea umană cu cea mai mare populație din regiune.

Cătă ȚINEGHE, Liviu ȘIMAN

Citește și

ELICOPTER PRĂBUȘIT SĂPÂNȚA – Filmul evenimentelor și noi scenarii și ipoteze (VIDEO ȘI FOTO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here