EDITORIAL – O vară încâlcită, cu călduri insuportabile și furtuni tropicale pe Valea Someșului

205

Lunile mai, iunie și iulie ale anului 2019 au adus, în zona Codru-Chioar, “vremuri” îmbârligate, călduri insuportabile, furtuni și grindină cât ouăle de găină, de parcă natura s-a supărat pe oameni, pe gospodăriile lor și pe frumosul și leneșul Someș care trece prin ținut.

A devenit o aventură drumul pe acilea. Dimineața am pornit pe răcoare, la amiază căldura era înfiorătoare, pentru ca, după trei ceasuri trecute fix, să se pornească nenorocirea – ploaie, furtună, grindină. Gongile, țânțarii și mistreții au prins a-și face de cap în zonă, urmărind și aceștia zilele și așa plumburii ale oamenilor. Într-o astfel de situație, în astfel de “vremuri”, am ajuns să discutăm cu primari și viceprimari de pe Someș, despre investiții.

La Ulmeni, viceprimarul Ștefan Vicsai era la birou, studia dosarele prin care canalizarea (extinderea acesteia) în Arduzel, Someș Uileac, Mânău, avea să aducă un pic de civilizație europeană în gospodăriile oamenilor. Civilizație de vreo 70 de milioane de lei vechi. Mai avem, ne-a spus viceprimarul din Ulmeni și un proces de reabilitare a patru școli, câte una în Tohat și Chelința și două școli în Țicău. Ulmeniul mai are proiecte pentru asfaltarea drumurilor (25 de kilometri) și introducerea gazului în Chelința. “Asfaltări s-au făcut în Chelința pe lungimea a 4,5 kilometri de drumuri din fonduri proprii”, ne-a spus viceprimarul. “Se va schimba acoperișul de pe sediul primăriei și a Liceului Tehnologic. Materialele s-au achiziționat cu fonduri ale Consiliului Județean și fonduri proprii ale Primăriei Ulmeni”, a încheiat viceprimarul orășelului.

De la Ulmeni (la o aruncătură și jumătate de băț) e comuna Fărcașa. E o comună dezvoltată economic care a atras forță de muncă din Baia Mare. Într-un dialog cu primarul Ioan Stegerean, aflăm că, de curând, s-a predat amplasamentul pentru construirea unei creșe cu două grupe, a 30 de copii din localitate. “E o investiție de două milioane de lei. De asemenea, se muncește la extinderea și modernizarea dispensarului medical, prin PNDL, proiect în valoare de două milioane de lei. Se află în procedură de licitație (ne explică primarul) un proiect de finalizare a construcției primăriei noi din Fărcașa, proiect de circa 4,3 milioane de lei. Se vor cheltui 1,8 milioane de lei pentru a transforma Căminul Cultural într-o Casă de Cultură modernă. Construcția acestui obiectiv urmează să demareze în această ultimă săptămână a lunii iulie”, a spus Stegeran. Primarul din Fărcașa ne-a explicat că o prioritatea este și extinderea rețelei de canalizare, modernizarea uzinei de apă și a stației de epurare. Este vorba despre o investiție în valoare de 1,3 milioane de euro. “În următoarele cinci luni câte au mai rămas din acest an, se va continua modernizarea străzilor din Fărcașa, în total este vorba despre cinci kilometri, folosindu-se fonduri în valoare de circa 1,5 milioane de lei”, a spus primarul Ioan Stegerean.

Luna viitoare, în Fărcașa, se va începe construcția unui bazin de înot. De asemenea, autoritățile au pregătit două proiecte mari: unul privește modernizarea a 26 de kilometri de străzi și al doilea ține de drumurile comunale, plus construcția a două poduri (unul peste Someș și altul peste Valea Făget). “Cele două proiecte sunt în faza de avizare”, ne-a spus, în final de dialog, primarul din Fărcașa.

Marian ILEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here