EDUCAȚIE SUBFINANȚATĂ – Cum se investesc banii publici în Maramureș? (STUDIU)

344

Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) a publicat rezultatele studiului lansat la nivelul județului, acum trei luni, care a vizat elaborarea indexului accesului la educație al elevilor din Maramureș, în anul școlar2017-2018. Pentru realizarea studiului, AEM a trimis adrese primăriilor dinMaramureș, prin care a solicitat informații referitoare la cuantumul din bugetalocat sectorului educațional și la mijloacele concrete de utilizare a acestuicuantum, în temeiul art. 7, alin. (1) din Legea nr. 544/2001, privind accesulla informațiile de interes public.

# Investiția în Educație, slabă sau chiar inexistentă

“Din 76 de unități administrativ-teritoriale (UAT) de pe raza județului, doar 38 au răspuns solicitării noastre, ceea ce considerăm că denotă o lipsă de interes din partea acestora. Credem cu fermitate că lipsa unui răspuns din partea unor primării reflectă, de fapt, reticența de a face public faptul că investiția în Educație este slabă sau chiar inexistentă.

În epoca tehnologiei, numeroase primării nu au adrese de e-mail sau numere de telefon funcționale și actualizate, lucru care aconstituit o piedică în plus în realizarea studiului”, precizează reprezentanțiiAEM.

Asociația Elevilor din Maramureș va da în judecatătoate primăriile care nu au îndeplinit obligația legală de a da un răspuns solicitării, în termen de 30 de zile de la înregistrare.

# Probleme de toate felurile pentru elevii din județ

Conform răspunsurilor respondenților, în bugetul a24 de UAT-uri au existat credite bugetare în vederea asigurării cheltuielilor pentru investiții, consolidări și reparații capitale a școlilor din localitate, în timp ce 14 UAT-uri au dat un răspuns negativ la această întrebare.

Când vine vorba de sprijinirea și recompensarea elevilor prin burse școlare, 20 de primării nu au prevăzut un buget pentru acest tip de cheltuială.

“De la afirmații precum <<Nu sunt fonduri>> până la <<Nu este cazul să oferim burse școlare>>, reprezentanții primăriilor au găsit o multitudine de scuze, deși au obligația, conform legii, să acorde aceste burse.

De asemenea, este aberant ca o primărie să susțină ideea că nici un elev din raza localității nu se încadrează în vreun criteriu de acordare a burselor, cu precădere a burselor de ajutor social”, mai precizează reprezentanții AEM.

# Pregătiți să apeleze la Instanță

Conform rezultatelor studiului realizat de Asociația Elevilor Maramureș, doar 15 dintre cele 38 de primării asigură paza unităților de învățământ. “Acum că am ridicat problema investiției în Educație în Maramureș și am aflat concret punctele slabe, vom începe demersuri pentru a ne asigura că educația de care elevii beneficiază atinge cel puțin cotele minime de calitate, impuse prin lege. Nu putem vorbi de educație gratuită și calitativă când beneficiarul este obligat să contribuie financiar, pentru a avea acces la facilități pe care unitățile administrativ-teritoriale trebuie să le asigure.

Rămânem în continuare câini de pază ai unui sistem educațional echitabil, și, dacă ne vom lovi de refuzuri și lipsa dorinței de colaborare din partea primăriilor, suntem pregătiți să apelăm la Instanță, la orice oră”, a concluzionat Darius-Marian Filip președintele Asociației Elevilor din Maramureș.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here